Blic

Misterija smrti traje devet meseci

ŠTA OTKRIVA ISTRAGA UBISTVA STUDENTA DAVIDA DRAGIČEVIĆ­A U BANJALUCI?

-

Mladić zbog kojeg je ovih dana hiljade ljudi na nogama, David Dragičević (21), bio je student elektroteh­nike iz Banjaluke. Njegov nestanak u noći između 17. i 18. marta 2018. godine označio je početak najkontrov­erznije priče o kriminalu, korupciji, ali i politici u Srpskoj.

David je nestao nakon što se kobne noći udaljio iz porodične kuće prema centru grada. Dana 24. marta oko 11.45 sati Davidovo telo pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u reku Vrbas kod Kastela u Banjaluci.

VERZIJA 1: PLJAČKA

Policija je tog 26. marta saopštila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičević­a radi o “zadesu”, te da je on verovatno sam pao u reku. Istovremen­o, policija je saopštila da su u njegovim džepovima pronađene ukradene stvari iz provale u jednoj kući u Ulici Velibora Janjetović­a Janje br. 11 u banjalučko­m naselju Lauš. Iz te kuće je ukraden laptop, oko 200 maraka, memorijski stik, švajcarski nož i ključevi. Tačno 180 maraka i sve ostalo (osim laptopa) pronađeno je kod Davida. Toksikološ­ki nalaz (kasnije pobijen) pokazao je da je mladić bio drogiran.

Prema prvoj verziji događaja, u noći kada je nestao David se oko 23.30 sati potukao sa tri osobe (Nikolom Ćulumom, Ognjenom Grujićem i Strahinjom Momićem) ispred kafića “Meta”, nakon čega su se razišli. Poslednji put, nadzorne kamere su ga snimile u 3,42 kako se kreće prema centru grada.

VERZIJA 2: NESREĆA Tada je, navodno, upao u Crkvenu. Takođe, vidi se da

je osoba za koju se sumnja da je David ušla u dvorište kuće u pomenutoj ulici u 2.52. Potom je urađena nova obdukcija Davidovog tela, kojom je utvrđeno da je vreme smrti 18. mart 2018. godine u četiri časa.

Kao neposredni uzroci smrti se navode utapanje i krvni podlivi po glavi i telu, a smrt je okarakteri­sana kao nasilna. Dana 28. juna banjalučko Okružno javno tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenj­u istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje da su izvršili ubisto Dragičević­a. Novi detalj istrage, dotada nepoznat

javnosti, bila je izjava žene koja je kao svedok rekla da je nju dana 18. marta oko četiri sata ujutru probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila spolja.

VERZIJA 3: TUČA

Čula je jak muški histeričan glas koji je galamio na nekoga te izgovarao psovke i preteće reči. Pored tog glasa, čuo se glas još dva ili tri muškarca. Zatim je čula dva snažna zvuka treske, odmah jedan iza drugog, zatim zvuk kršenja granja, te da je nešto teško pljusnulo u vodu. Protiv dva policijska službenika, Mikice Marijanca (55) i Zorana Bošnjaka (44), podignuta je optužnica za krivično delo sprečavanj­a dokazivanj­a. Davidov otac je kao krivce za smrt njegovog sina prozvao banjalučko­g planinara Đorđa Rađena, zajedno sa ostalim ukućanima iz kuće na Laušu. Osim njega, prozivani su i ministar Dragan Lukač, policijski direktor Darko Ćulum i načelnik Darko Ilić. Kao krivci za smrt označeni su pripadnici MUP-A RS.

 ??  ?? policija potiskuje građane sa protestnog skupa podrške dragičević­u
policija potiskuje građane sa protestnog skupa podrške dragičević­u
 ??  ??
 ??  ?? zvaničnici su zabranili nova okupljanja
zvaničnici su zabranili nova okupljanja
 ??  ?? region Čeka istinu: david dragičević (#$)
region Čeka istinu: david dragičević (#$)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia