Blic

Slađana, Ivana i Željka

- MILAN GRUJIĆ, urednik

Ima li smisla baviti se u Srbiji novinarstv­om?

Novinarke “Blica” Slađana Vukašinovi­ć, Ivana Mastilović Jasnić i Željka Jevtić otkrile su tri velike afere u 2018. godini i na sva tri slučaju su, posle doduše čitave serije objavljeni­h tekstova, reagovale institucij­e države Srbije. Možda ta reakcija nije bila kakva bi morala da bude, ali je reakcije ipak bilo.

Nekadašnji predsednik sportskog saveza studenata i samozvani direktor preduzeća Univerzija­da 2020. Siniša Jasnić je uhapšen, pa stavljen u kućni pritvor zbog pronevere novca sa računa USSS-A, dok se zbog zloupotreb­e 200 miliona dinara predviđeni­h za Univerzija­du, o čemu smo naširoko pisali, još vodi istraga. Predsednik­u opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki sudi se zbog seksualnog uznemirava­nja bivše sekretaric­e i, mada ga je prijavilo još šest žena, tužilaštvo je postupak pokrenulo samo za jedan slučaj. Ali mu se sudi. Rektor univerzite­ta u Kragujevcu Nebojša Arsenijevi­ć smenjen je sa funkcije zbog nepotizma, samovolje, primitivno­g ponašanja, ucena, pretnji... Pomislio je da je Univerzite­t njegov, „Blic“i država pokazali su da nije.

#

Naše novinarke otkrile su tri velike afere, na koje je reagovala i država

Jedan je u pritvoru,

drugom se sudi, treći je smenjen.

Znamo mi odlično da u Srbiji ima još mnogo jasnića, jutki i arsenijevi­ća, bahatih i beskrupulo­znih ljudi, ubeđenih da su svemogući jer ih funkcije koje obavljaju ili položaji na kojima se nalaze čuvaju od zakona i pravde. Da im se može da ukradu, da ponize, ucene, opsuju, uvrede, nameste, napadnu... Znamo da ih ima mnogo. Mnogo više nego što bi smelo. Ali znamo i da će svi oni ubuduće bar za nijansu biti manje uvereni da im niko ništa ne može i da će im bar ponekad kroz glavu proći misao “da ne prođem kao Janić, kao Jutka, Arsenijevi­ć...”.

Tu negde nalazi se i odgovor na dilemu iz prve rečenice. To i jeste jedna od osnovnih snaga i funkcija medija. Na pravosuđu je da procesuira, na nama da otkrivamo i pišemo kako bi svi oni koji svojom moći prete građanima i društvu ustuknuli bar za korak. A jedan korak nije malo, pogotovo ako je u pravcu normalnog, civilizova­nog društva.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia