Blic

Beba preživela 35 sati na minus 17

Uprkos niskim temperatur­ama, dečak Ivan Fokin nekim čudom preživeo je više od jednog dana bez hrane, vode i odeće, sam u ruševinama zgrade. NAJMANJE 21 ŽRTVA EKSPLOZIJE, DEČAK IVAN

- milica bajić

Verovalo se da je 11-mesečni Ivan poginuo kada se u novoogodiš­njoj noći urušio deo zgrade u kojoj je njegova porodica živela u ruskom gradu Magnitogor­sku.

Međutim, drugog dana potrage za preživelim­a spasilačka ekipa, koja je bila zadužena za ispitivanj­e ruševina, čula je dečji plač.

Ekipa je u toku rada održala minut ćutanja za sve stradale čija su tela izvukli i upravo u tom trenutku vatrogasac Andrej Valaman čuo je kako beba plače. Dečak se ubrzo utišao, ali su spasioci uspeli da odrede njegovu lokaciju u zgradi i počnu akciju spasavanja.

Akcija nije bila nimalo jednostavn­a, jer kako svedoči jedan od članova spasilačko­g tima Petar Grišenko, postojala je ozbiljna opasnost od urušavanja.

Ivan je bio u krevecu pored sofe, gde ga je mama stavila te noći. Vatrogaci su morali da seku beton i linoleum da mu priđu, a kada su ga našli, imao je na sebi samo čarapice, pelene i majčicu. Od 21 žrtve čija su tela izvučena, 14 ih je identifiko­vano. Među stradalima je i jedno dete, potvrdile su lokalne vlasti Od hladnoće ga je štitilo samo vuneno ćebence.

Njegov otac Evgenij Fokin rekao je lokalnim medijima da spasavanje svog sina nakon 35 sati provedenih u ruševinama zgrade smatra novogodišn­jim čudom. On je bio na poslu kada ga je supruga pozvala i rekla da se zgrada urušila. Ivanova mama uspela je da se spase zajedno sa njihovim trogodišnj­im bratom.

Rusko ministarst­vo zdravlja saopštilo je da dečak ima teške promrzline na rukama i nogama, da ima povredu glave i višestruki prelom na jednoj nozi, zbog čega je nakon nekoliko sati u lokalnoj bolnici, specijalni­m prevozom odvedezen u Moskvu. Lekari iz prestonice potvrdili su da je njegovo stanje ozbiljno, ali su optimitičn­i po pitanju oporavka.

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je mesto tragedije istog dana kada se ona dogodila, a 2. januar bio je dan žalosti u regionu Čeljabinsk gde se grad Magnitogor­sk nalazi.

Gradske vlasti u međuvremen­u su objavile da je do sada identifiko­vano 14 nastradali­h od 21 tela koliko je pronađeno. Potraga se nastavalja za 20 ljudi čija sudbina nije poznata.

Ruski istražni komitet saopštio je da je najverovat­niji uzrok urušavanja zgrade eksplozija gasa, za koji se pretpostav­lja da je curio na nižim spratovima, ali dan nakon tragedije saopšteno je da se istražuju sve mogućnosti. Komitet je demantovao navode pojedinih ruskih medija koji su tvrdili da su u ruševinama zgrade pronađeni

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? građani pale sveće za stradale komšije
građani pale sveće za stradale komšije
 ??  ?? ceo ulaz je nestao, a postoji strah od daljeg urušavanja
ceo ulaz je nestao, a postoji strah od daljeg urušavanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia