Blic

Zabranjeno ubijanje životinja zbog krzna

-

Ubijanje životinja zbog proizvodnj­e krzna od juče je zabranjeno u celoj Srbiji zbog stupanja na snagu odredbe Zakona o dobrobiti životinja, kojom se zabranjuje “držanje, reprodukci­ja, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnj­e krzna i kože”.

Pravno gledano, ova zabrana je čekala 10 godina, odnosno od 2009, kada je i propisana, u skladu sa članom 7 Zakona o dobrobiti životinja, ali je njeno stupanje na snagu odloženo 10 godina, kako bi oni koji se bave ovom delatnošću mogli da prilagode svoje poslovanje.

Pojedina društva za zaštitu životinja navela su da od juče “sve preostale farme krznašica u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovan­je zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara”.

To je, između ostalog, u svom saopštenju navelo Udruženje za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje” i dodalo da su “činčile jedina vrsta koja se u Srbiji uzgajala radi dobijanja krzna, a godišnje je ubijano više od 12.000 ovih malih i nevinih životinja”.

“Većina uzgajivača je tokom prelaznog perioda zatvorila svoje farme i preorijent­isala se na druge privredne grane, i tako u potpunosti ispoštoval­a Zakon o dobrobiti životinja. Međutim, nekolicina preostalih uzgajivača pokušavala je da sruši zakonsku zabranu, s ciljem da se otvore farme kuna koje bi u Srbiju dolazile iz zemalja koje su svoj zakon ispoštoval­e, a uzgoj krznašica zabranile”, navode oni.

Istovremen­o, Udruženje za poštovanje i brigu o životinjam­a “Orka”, takođe je pozdravilo stupanja na snagu odredbe zakona koja zabranjuje ubijanje životinja zbog krzna.

“Količina leševa i opasnih hemikalija koje se koriste u ovoj industriji trajno zagađuju životnu sredinu. Čak 100 činčila je potrebno ubiti da bi se napravio samo jedan kvadratni metar kvalitetne bunde”, navode u “Orki”.

Za jedan metar kvalitetno­g krzna potrebno je ubiti 100 činčila

 ??  ?? od danas sve farme krznašica rade ilegalno
od danas sve farme krznašica rade ilegalno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia