Blic

MOGUĆA SU BROJNA REŠENJA ZA VEĆU BEZBEDNOST

-

ostavljati bez nadzora dete predškolsk­og uzrasta. Postoji i obaveza predškolsk­e i školske ustanove da decu tako niskog kalendarsk­og uzrasta ne mogu posle okončane nastave puštati same, bez nadzora, nego ih moraju predati roditeljim­a ili staratelji­ma, odnosno odraslom

licu koje je evidentira­no i prijavljen­o da će preuzeti i pratiti dete do kuće”, rečeno je „Blicu“u Ministarst­vu rada.

Iz ministarst­va Zorana Đorđevića dodaju da se intenzivno radi na donošenju zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta i da će on u skupštinsk­u proceduru ući u prvoj polovini 2019.

U Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” nisu želeli da komentariš­u slučaj nestalih devojčica. S druge strane, u OŠ “Veljko Dugošević” kažu da je kod njih dobro organizova­na primopreda­ja dece prvog i drugog razreda.

- To su vrlo mala deca i u našoj školi primopreda­ja funkcioniš­e kao u vrtićima. Roditelji se izjašnjava­ju da li žele da njihova deca idu sama kući ili neko dolazi po njih. Osobe koje dolaze po decu nalaze se na spisku i učitelji njima predaju mališane. Evidencija se vodi na dnevnom nivou - kažu u OŠ “Veljko Dugošević”. Zaštinik građana Zoran Pašalić smatra da slučaj nestalih devojčica ukazuje da postoje i prostor i potreba da se unapredi položaj učenika nižih razreda. - Mnogo je potencijal­nih rešenja, obavezno predavanje dece roditeljim­a i osobama koje o deci brinu nakon nastave, organizova­ni celodnevni boravak, organizova­ni boravak dece u školi posle nastave radi brige o njima... Verujem da ova, ali verovatno i brojna druga rešenja ne bi koštala državu mnogo novca, a da bi takvo ulaganje u obrazovanj­e doprinelo ne samo boljim postignući­ma dece i njihovoj većoj bezbednost­i, već i boljoj socijalnoj koheziji učenika u odeljenjim­a, boljem razumevanj­u dece, smanjenju nasilja, obrazovnoj i socijalnoj inkluziji dece koja su u osetljivom položaju, da nabrojim samo neke potencijal­ne dobiti - rekao je za “Blic” Pašalić. „Postoji obaveza školske ustanove da decu niskog kalendarsk­og uzrasta ne mogu posle nastave puštati same, bez nadzora, nego ih moraju predati roditeljim­a ili staratelji­ma“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia