Blic

Januar baš hladan, za Božić će padati sneg

PREMA VREMENSKOJ PROGNOZI, PRAVA ZIMA KREĆE DANAS

- R. Briza

Prva polovina januara biće hladnija od proseka za ovo doba godine, a u Beogradu će to odudaranje od proseka biti čak do sedam stepeni. Badnji dan i Božić biće, takođe, hladniji nego što je uobičajeno za to doba godine - i to pod snegom.

Jutarnje mrazeve osetiće čak i oni na Jadranu, jer će se hladan vazduh sa severa Evrope, preko Panonske nizije, spustiti do mora. Ovo je ukratko metereološ­ki izveštaj za naredne dane, a u kome se još kaže da ćemo povremene snežne padavine imati sve do idućeg ponedeljka.

Pravo zimsko vreme, kako navodi Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2um­brella”, kreće u četvrtak i to u Beogradu i delovima Vojvodine, a proširiće se na ostatak Srbije, oboriti temperatur­u ispod nule i doneti povremen sneg. On će, kako Đurić kaže, padati povremeno sve do ponedeljka, odnosno drugog dana Božića.

- Ponegde će taj sneg biti praćen severozapa­dnim vetrom i stvaraće se snežne mećave. Ko kreće na put, trebalo bi da bude oprezan, da ne polazi bez pune zimske opreme - upozorava Đurić i dodaje da će najmanje padavina biti na krajnjem severu i severozapa­du Srbije, dok će u Negotinsko­j Krajini čak biti sunčano i suvo.

- U Beogradu će biti povremeno snega, a biće uslova i za snežni pokrivač od nekoliko centimetra debljine, za božićni vikend do 10 centimetra. Beograd će biti u minusu od četvrtka pa sve do kraja nedelje. Jutarnje temperatur­e biće oko -5, dok će u najtoplije­m delu dana biti - 1 - navodi sagovornik “Blica”.

On navodi da će se jutarnje temperatur­e u Srbiji kretati od -3 do 2, a maksimalne dnevne biće ispod 0 ili oko 0. Od četvrtka ujutru biće umerenih mrazeva, a na planinama i jakih, gde će jutarnje temepratur­e lokalno biti i -10, a negde i hladnije. Za Badnji dan najhladnij­e će biti u planinskim centrima, biće jakog mraza, duvaće severac i padati sneg. Biće i do -10 stepeni - navodi Đurić.

Prema Đurićevim rečima, za Božić će padati sneg, a temperatur­a će biti u blagom porastu -0 do 3 stepena.

- Posle Božića sledi kratko razvedrava­nje koje će jutarnje temperatur­e oboriti na - 10 i niže. Najviše dnevne temperatur­e kretale bi se oko 0, a potom sledi malo “otopljenje”. Dakle, u većem delu prve polovine januara biće hladnije od proseka za ovo doba godine - navodi on.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia