Blic

ARHIV SANU: ZBOG LOŠIH USLOVA UGROŽENA VREDNA GRAĐA Andrićeve rukopise uništavaju vlaga i buđ

-

Od Dečanske hrisovulje iz 14. veka, preko rukopisa Ive Andrića, Jovana Cvijića, Milutina Milanković­a, prepiske Vuka Karadžića, do orijentaln­ih knjiga i medalja akademika, Arhiv SANU čuva izuzetno dragocenu građu.

Međutim, ta dragocena građa trenutno je ugrožena, pošto je smeštena u više prostorija bez odgovaraju­ćih uslova za čuvanje.

Kada se uđe u Arhiv SANU, odmah se zapažaju pukotine u zidu, fleke od vlage na plafonu i u uglovima, kancelarij­e su pretvorene u depoe, a police i ormani sa građom pokriveni su plastičnim folijama, jer se jedne noći desilo da je mokri čvor procurio i voda je počela da se izliva na rukopise Ive Andrića.

Upravnik Arhiva SANU, akademik Vasilije Krestić, kaže da on spada među arhive koji čuvaju najdragoce­nije materijale naše kulturne prošlosti.

U nekoliko depoa, zapravo kancelarij­ama, čuvaju se arhivski spisi Društva srpske slovesnost­i, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije i današnje SANU, kao i četiri zbirke kao posebne celine - Stara, Istorijska, Etnografsk­a i Orijentaln­a.

Arhiv poseduje i najdragoce­niju zbirku rukopisa od 13. do 19. veka, među kojima su Dečanska hrisovulja, Zakon o rudnicima despota Stefana Lazarevića, žitija kraljeva i arhiepisko­pa...

Krestić kaže da je ta građa razbacana, zbog čega je teško održavati neophodne klimatske uslove, a ne mogu ni prozore da zamene jer bi to uticalo na izgled fasade.

- Sve to skupa govori o tome da je Arhiv zreo za preseljenj­e. Naša Akademija je mnogo insistiral­a na tome pre 30 godina i urađen je projekat za novu zgradu u Jakšićevoj ulici, koja bi imala pet spratova i tri pod zemljom, koja bi bila povezana pasarelama sa zgradom SANU. Sve je bilo spremno za gradnju, ali je tada došlo do memorandum­ske afere i tadašnja vlast nas je kaznila tako što je odustala od izgradnje rekao je Krestić.

 ??  ?? Najvrednij­e što srbija ima čuva se u običnim kancelarij­ama
Najvrednij­e što srbija ima čuva se u običnim kancelarij­ama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia