Blic

Januar mesec o

DA LI će NARKO-BOSU BITI

- Mihailo jovićević

Nova 2019. godina počela je turbulentn­o za narko-bosa Darka Šarića, jer mu je Viši sud najpre produžio pritvor, da bi potom Apelacioni sud poništio tu odluku. Sudbina Pljevljaka biće odlučena već ove nedelje.

Šta se, zapravo, dogodilo? Odmah nakon izricanja nove prvostepen­e presude - kojom je Šarić 10. decembra osuđen na 15 godina robije - branioci Pljevljaka uložili su žalbu na odluku o produženju pritvora koju je sa presudom doneo Viši sud (odnosno njegovo posebno odeljenje, poznato kao Specijalni sud). Razmatranj­e žalbe okončalo se u poslednjoj nedelji 2019. godine, odlukom Apelaciono­g suda, koji je poništio rešenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsno­m pravnom međuprosto­ru - ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazložen­o u ovoj odluci, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zameniti nekom blažom merom (poput nanogice). Takvo pitanje je opravdano: sudovi sve češće zaziru od “automatski­h” produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamene nanogicama ili drugim merama (poput zabrane komunicira­nja sa svedocima, i slično).

Tužilaštvo za organizova­ni kriminal usprotivil­o se bilo kojoj blažoj meri od pritvora, jer bi to podrazumev­alo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je veće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godine, ponovo donelo rešenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

Međutim, odbrana ima pravo da uloži novu žalbu Apelaciono­m sudu, koji bi trebalo da preseče i definitivn­o produži, ukine ili za nanogicu zameni pritvor Šariću. Do juče se to, ipak, nije dogodilo. Nije ni moglo da se dogodi, jer Apelacioni sud nije radio 1. i 2. januara, pa im žalba nije mogla biti upućena. Ako se i kada to dogodi, veće

 ??  ?? pljevljak u decembru osuđen na godina robije
pljevljak u decembru osuđen na godina robije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia