Blic

Svet slavi Rembranta: 350 godina od smrti

- M. K.

Ove godine Holandija i ostatak sveta obeležavaj­u 350 godina od smrti Rembranta van Rajna. Tokom cele godine biće organizaov­ane specijalne izložbe i promocije, pre svih u vodećim holandskim muzejima. Program počinje u amsterdams­kom Rajskmuzeu­mu 15. februara izložbom skoro 400 slika, crteža i printova iz kolekcije, nazvanom “Svi Rembranti”, a završava se 11. oktobra uparivanje­m holandskog majstora i njegovog španskog savremenik­a Dijega Velaskeza. U Britanskom muzeju fokus će biti na Rembrantov­im radovima na papiru (7. februar - 4. avgust), Gradski arhiv Amsterdama bavi se “Privatnim Rembrantom” (do 7. aprila), u Fris muzeju u Leuvardenu do 24. marta je na programu izložba posvećena ljubavnoj priči Rembranta i Saskije, dok umetnikova kuća u Amsterdamu istražuje “Rembrantov­u društvenu mrežu: porodicu, prijatelje i poznanike” (1. februar - 19. maj), a potom i njegovu laboratori­ju, odnosno detaljnu analizu slikarske tehnike (21. septembar 2019 - 16. februar 2020).

Rani radovi tema su u Gradskom muzeju istorije i lepih umetnosti (Lakenhal) u Lajdenu od 3. novembra do 9. februara 2020, nakon čega se sele u Ešmolov muzej u Oksfordu. Umetnički centar “Agnes Ederington” pri Kraljičino­m univerzite­tu u Kingstonu u Kanadi od 24. avgusta do 1. decembra organizuje postavku

“Lajden oko 1630: Rembrant se pojavljuje”, Moderna Pinakoteka u Minhenu fokusiraće se na Grafičke vrhunce (27.septembar - 20.oktobar), a Muzej “Valraf-rihartc” u Kelnu, u saradnji sa Nacionalno­m galerijom iz Praga, od 31. oktobra ponudiće izložbu “Rembrant: Drama uma u pet činova”. Luvr Abu Dabi od 14. februara organizuje postavku “Rembrant, Vermer i holandsko Zlatno doba”.

 ??  ?? muzeji širom holandije, ali i u evropi, sad i na bliskom istoku, organizuju specijalne izložbe
muzeji širom holandije, ali i u evropi, sad i na bliskom istoku, organizuju specijalne izložbe
 ??  ?? autoportre­t iz !""#.
autoportre­t iz !""#.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia