Blic

Hitna pomoć dva puta prelazi granicu da stigne do pacijenata

LEKARI URGENTNE SLUŽBE U BAČKOJ PALANCI UVEK NA POSAO MORAJU DA NOSE PASOŠ

- Aleksandar latas

Hitna pomoć iz Bačke Palanke sve je samo ne obična služba urgentne medicine. Da bi zbrinula svoje pacijente, jedina u našoj zemlji mora nekada i dva puta u jednoj intervenci­ji da prođe kroz drugu državu.

Svemu ovome kumuje rasprostra­njenost opštine, gde se pored Bačke Palanke brinu za još 13 sela. Do Pivnica, kad se ide ka severu imaju skoro 40 kilometara, dok na jug “dobacuju” i do dva sremska sela sa druge strane Dunava, koja su u sastavu njihove opštine, Neštin i Vizić. Problem je što je nabliži most koji ih povezuje sa tim selima sada državna granica i put ka Iloku, pa da bi došli do pacijenata moraju da uđu i izađu iz Hrvatske, odnosno da u jednom smeru pređu dva puta granicu i četiri granična prelaza. Tako je normalno da se ovde na poslu u džepu mora držati pasoš.

- Imamo prioritet na svim graničnim prelazima prilikom hitnih intervenci­ja jer smo u neobičnoj situaciji. Saradnja i sa našim i sa hrvatskim graničnim policajcim­a je dobra, često nam i ne udaraju pečate, jer bi nam se pasoš potrošio za nekoliko meseci. Nekad dnevno pređemo i 400 kilometara, što je stvarno puno, i obaramo rekorde u ovoj zemlji kada su pređeni kilometri u pitanju kaže nam dr Milan Žarković, načelnik Hitne pomoći u Bačkoj Palanci.

Srećom, iako je u pitanju granica EU i ostatka Evrope, pa su zato i kontrole rigorozne, u hitnim situacijam­a granične službe reaguju ljudski, ponekad čak i zaobilazeć­i propise, pošto se dogodi i da pacijenti nemaju dokumenta.

- Imali smo intervenic­iju i vozili smo ženu u bolnicu, ali ona nije imala dokumenta. Stajem na hrvatskoj granici i zamolim da nam puste jednog pacijenta bez dokumenata, a policajac odmah ispaljuje “ti možeš i petoro”. Tada ga prepoznam, jednom mu je pozlilo u Bačkoj Palanci na pijaci i mi smo ga zbrinuli. Hteo je da plati jer je strani državljani­n, ali sam mu rekao da ga Srbija časti. Zapamtio čovek - nastavlja Žarković.

Imaju i pacijenta koji dolazi na dijalizu tri puta nedeljno iz Neština u Bačku Palanku, pa je jedan od najčešćih posetilaca graničnih prelaza.

U Hitnoj pomoći radi 40 ljudi, u toku radnog dana zbrinu oko 80 pacijenata. U 2018. pomogli su 21.800 građana, te imali više od 4.000 vožnji. Kako porodilišt­e u Bačkoj Palanci već dugo ne postoji, često se desi da prevoze majke do novosadske Betanije, pa bude i situacija da bebe na ovaj svet dođu u kolima Hitne pomoći, negde po vojvođansk­im drumovima.

Biljani Vujatović, glavnoj sestri, to su najsrećnij­i trenuci na poslu.

- Do sada sam pomogla da na svet dođe 10 dece u kolima i uvek je bilo sve u najboljem redu. Jedino smo nekada imali peripetije sa papirologi­jom kada dođemo u Novi Sad, kako da upišemo

gde se dete tačno rodilo. Mesto rođenja se računa kada se preseče pupčana vrpca, i to se, recimo, jednom desilo na krivini između sela Čelarevo i Gložan. Sećam se tog dinamičnog većanja sa lekarima u Novom Sadu i njihovih pitanja “šta sada da radimo” - kaže Vujatović.

Graničari nam često ne udaraju pečate, jer bi nam u suprotnom pasoš bio popunjen za nekoliko meseci. Dnevno često pređemo i više od 400 kilometara

 ??  ?? godišnje imaju više od 400 vožnji
godišnje imaju više od 400 vožnji
 ??  ?? ni porođaj u sanitetu nije retkost: ekipa bačkopalan­ačke hitne pomoći
ni porođaj u sanitetu nije retkost: ekipa bačkopalan­ačke hitne pomoći

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia