Blic

„Velika Albanija“je pucanj u mir

- Ivana Mastilović Jasnić

Izjave Ramuša Haradinaja i Edija Rame o tome da između Kosova i Albanije više ne postoje granice opravdavaj­u bojazan od stvaranja „velike Albanije“, koja oduvek postoji u srpskoj javnosti, ali je međunarodn­a tek odnedavno upoznaje.

Mada su premijeri Albanije i tzv. Kosova Rama i Haradinaj najavili da će od marta ove godine biti izbrisane granice, to kao da nije mnogo potreslo nikoga u Evropskoj uniji. Ovo je samo još jedan opasan potez i provokacij­a u nizu na koje je Brisel ostao gluv. Šta znači brisanje granica? Da li je to lako izvesti kao što je lako izjaviti? Kakve posledice može da ima?

MEĐUKORAK Aleksandar Popov, iz Centra za regionaliz­am, kaže za “Blic” da mu sve liči na čudnu završnicu koja se sprema.

- Ne čudi me to što je Rama napravio integrisan­i prelaz u vidu kućice u kojoj sede policajac i carinik. Ukoliko bi se granica potpuno ukinula, da se preko nje prolazi bez pokazivanj­a dokumenata, to je druga priča. Onda je to potpuno drugačiji režim i međukorak da se jednog dana u perspektiv­i proglasi ujedinjenj­e - navodi Popov. On, međutim, smatra da i Sjedinjene Države i Evropska unija imaju planove za Kosovo i da zvanično ujedinjenj­e zasad nije na vidiku, a osim simboličko­g značaja ima i neke druge ciljeve.

SAD ĆE BITI PROTIV

- Rama ima probleme na unutrašnje­m planu, suočava se sa protestima i pokušava da pričom o ukidanju granica skrene pažnju - kaže Popov.

Dragan Đukanović, iz Centra za spoljnu politiku, navodi da je veoma loše da se ovakve poruke šalju u etapi kada očekujemo nastavak

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia