Blic

VUČIĆ O BRISANJU GRANICA

-

dijaloga između Beograda i Prištine.

- Takve izjave i akti sigurno neće naići na odobravanj­e Vašingtona i Brisela i oni neće dozvoliti spajanje - navodi Đukanović. Na pitanje zašto je onda izostala reakcija Zapada, on kaže:

- Ne oglašavaju se jer je reč o promeni graničnog režima, a ne o suspenziji granice. Indikativn­o je, međutim, da takvi potezi dolaze baš sada i da ih sprovode i Priština i Tirana. SAD će sigurno biti protiv takve megalomans­ke tvorevine - zaključuje on.

Popov, s druge strane, primećuje da je zanimljivo što je Rama najavio istu promenu i prema Crnoj Gori i Makedoniji, što predstavlj­a tri koraka dalje.

POMOĆI NARODU

Na naše pitanje koliko će teško biti da se nastave pregovori nakon ovakvih poteza, a pre toga i uvođenja taksa Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je, povodom izjave Ramuša Haradinaja da nestaju granice između Kosova i Albanije, da će Albanci pokušati da celu međunarodn­u zajednicu dovedu do svršenog čina.

- Meni je jasno da će oni da grade svoj plan. Kada krajem marta budu izbrisali granice, tada će ukinuti takse prema centralnoj Srbiji i reći da su spremni da razgovaraj­u, ali sa drugačije pozicije, ujedinjeno­g Kosova i Albanije - kazao je Vučić.

On je objasnio da će Albanci nastaviti po fazama da rade i da se radi o nečemu na šta je Beograd upozoravao ranije.

Ukazao je da mu se čini da sada ljudi u svetu počinju da dobijaju informacij­e o tome, ali ne razume kako je to nekom dozvoljeno da radi jer da smo mi uradili i deseti deo toga reakcija bi bila burna.

i formiranja vojske, Popov ističe da se “to kada se pojavi moćan posrednik lako vrati u normalu”.

- SAD će imati važnu ulogu, što pokazuje i Trampovo pismo kojem on najavljuje završnicu pregovora. EU se prestrojav­a pred izbore. Rusija, koliko god se mi pozivali na nju, ima svoj rep oko Krima i neće se mnogo mešati. Uostalom, rekli su da će prihvatiti sve što se dve strane dogovore - zaključuje Popov.

Analitičar Dragoljub Anđelković kaže da potez Prištine i Tirane predstavlj­a direktno utiranje puta za stvaranje „velike Albanije“i jednako je opasno kao i stvaranje vojske Kosova. On smatra da Srbija mora što pre tome da se suprotstav­i i da makar na severu što brže uspostavi svoje institucij­e i pomaže narodu da se organizuje za odbranu, kako i ti delovi ne bi sutra potpali pod “veliku Albaniju”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia