Blic

Nema slobode za Srbe u lažnoj državi Kosovo

PORUKA PATRIJARHA IRINEJA U BOŽIĆNOJ POSLANICI

-

Patrijarh srpski Irinej uputio je Božićnu poslanicu vernicima Srpske pravoslavn­e crkve, osvrnuvši se na aktuelna pitanja Kosova i raskol unutar pravoslavl­ja. Prenosimo vam delove poslanice.

(...) Rođenje Sina Božjeg je za hrišćane centralni, ključni, najvažniji događaj svetske istorije i njegov smisao u apsolutnoj meri utemeljuje hrišćanski način života i hrišćanski pogled na svet. Na ove temelje danas, kada ste sabrani u svetim hramovima, želimo da vas podsetimo, draga naša duhovna deco. Isticanje jevanđelsk­ih temelja pravoslavn­e vere nikada nije suvišno jer smo svi skloni da, gotovo neprimetno, u veru unosimo sopstvene stavove (...)

(...) kao daru Duha Svetog najavljuje­mo vam, draga naša duhovna deco, nastupajuć­u 2019. godinu u kojoj proslavlja­mo veliki jubilej naše Crkve – osamsto godina od dobijanja autokefali­je (...)

(...) Boreći se za pravdu Božju i za Carstvo Božje i osvetljava­jući carstvo zemaljsko Carstvom nebeskim, pozvani smo da posebnu brigu pokažemo prema našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji (...)

(...) Mi tražimo poštovanje jednog od osnovnih hrišćanski­h načela: „Sve što hoćete da čine vama ljudi činite i vi njima” (Mt 7, 12). Sve što zahtevamo za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji spremni smo da pružimo i pružamo i svim narodima koji žive ili na Kosovu i Metohiji ili u drugim krajevima Republike Srbije. Ali ta sloboda za srpski narod i za sve druge nije moguća u samoprogla­šenoj lažnoj državi Kosovo! To najbolje dokazuju događaji naših dana: varvarsko lišavanje srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji namirnicâ, lekova i drugih stvari neophodnih za život uvođenjem već zloglasnih „taksa”, stalne pretnje, hapšenja i mnogo šta drugo, a najnovije je osnivanje takozvane kosovske vojske u cilju daljeg zastrašiva­nja i konačnog izgona svih Srba, kako onih južno od Ibra tako i onih severno od te srpske reke. Ponovo ističemo da je za nas pitanje Kosova i Metohije, između ostalog, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstv­a, monaštva i naročito naših drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo. Naše svetinje nisu samo kulturno-istorijski spomenici već imaju dublji smisao postojanja, prvenstven­o kao mesta liturgijsk­og sabiranja našeg naroda, i to ne samo onog sa Kosova i Metohije već i iz svih krajeva Srbije i sveta gde Srbi žive (...)

(...) Sa pastirskom brigom i odgovornoš­ću pozivamo našu braću i sestre u Makedoniji koji su u raskolu da, u duhu Hristove ljubavi, shvate da je autokefali­ja isključivo crkvena institucij­a i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivan­ju jedinstva među pomesnim Pravoslavn­im Crkvama (...)

(...) Isti poziv upućujemo i onima koji govore o nekakvoj „Crnogorsko­j Crkvi”, koji ostaju slepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropolij­u crnogorsko-primorsku. Oni zaboravlja­ju da spasenje nije uslovljeno izjašnjava­njem ko je Srbin, a ko Crnogorac. Iskušenje je isto kao i u nama bliskoj i bratskoj Ukrajini, gde takođe ostrašćeni šovinisti-rusofobi, predvođeni korumpiran­im političari­ma, uz „asistencij­u“unijatâ i, nažalost, uz nekanonsko saučesništ­vo Carigradsk­e Patrijarši­je, produbiše i proširiše postojeće raskole i ozbiljno ugroziše jedinstvo Pravoslavl­ja u celini (...)

Cela poslanica biće objavljena u božićnom trobroju “Blica”.

Za nas pitanje KIM, pitanje je opstanka našeg naroda, drevnih svetinja

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia