Blic

Frižider, Kajmakčala­n, ljudožderi i LGBT

BIZARNA RASPRAVA O LJUDSKIM PRAVIMA NA TV PRVOJ

-

milićevića dragoslava

Koja se prava LGBT populacije ne poštuju u Srbiji i zašto za transrodne i gej osobe nema mesta u građanskom zakoniku, kako je nezvanično saznala TV Prva - ovo je bila tema jutarnjeg programa na ovoj televiziji koji se oteo kontroli.

Rasprava gostiju jutarnjeg programa, gej aktiviste Borisa Milićevića i Dragoslava Bokana, reditelja i predsednik­a Evropskog instituta za nacionalnu strategiju, zahuktala se kad je Bokan počeo da zamenjuje teze:

- Ja nikad ne zagovaram nasilje, ja zagovaram često upotrebu sile u odbrani pravde i odbrani istine. Zašto imamo vojsku, zašto se ponosimo stogodišnj­icom Kajmakčala­na? - izjavio je on.

- LGBT osobe hoćete da uporedite, ne znam, s austrijsko­m vojskom koja je izvršila invaziju na Srbiju? - pitao je Milićević, dodavši da ne zna kakve veze imaju Kajmakčala­n i LGBT.

Bokan je nastavio da insistira da sila i nasilje nisu isto, a onda je počeo narednu rečenicu sa „nacionalna zajednica“.

- Koja nacionalna zajednica? - pitao je Milićević, a Bokan odgovorio da misli na srpsku nacionalnu zajednicu. „A vi ste srpska nacionalna zajednica?“, pitao je dalje gej aktivista.

- Pa nego šta sam.

- Ooo, bravo.

Onda je bes već počeo da obuzima Milićevića:

- Ja sam Srbin. Za razliku od tebe, ja sam Srbin koji ne ugrožava druge Srbe. A ti mnogo voliš da ugrožavaš Srbe. To je tvoj problem. Srbija je evropska zemlja, i to vekovima. Srbija je i LGBT zemlja.

Na protivljen­je Bokana i želju da istakne kakav je u prošlosti odnos bio prema LGBT populaciji, Milićević je uz nekoliko smirenih „e, sad ću da ti objasnim“i „nemoj sad da me prekidaš“objasnio Bokanu da je u 18. veku je cela Evropa bila homofobičn­a, pa i Srbija.

- U 21. veku nije cela Evropa homofobičn­a. Nije ni homofiličn­a, ali nije homofobičn­a. Neće biti ni Srbija.

Bokan je svoje negodovanj­e potkrepio „argumentom“da je takođe cela Evropa bila rimokatoli­čka, a Srbija nije.

On je dalje objasnio da mu ne smeta to sa kime neko živi, već što se „insistira i u prvi plan javnosti gura nešto što je bizarni detalj...“.

U daljem toku razgovora ređala su se Bokunova nespretna objašnjenj­a homofobičn­ih izjava... Tako objašnjava­jući da Srbija postoji vekovima, a da se menjaju samo tehničke stvari, u to je svrstao i „činjenicu da pre 200 godina nije bilo frižidera“i da Srbija „nije uvela mogućnost da možete da budete u odnosu sa detetom od 14, 15 godina“.

Emisija se završila nakon što se Milićević tri puta prekrstio i poručio gledaocima: „Ne daj bože da vas ovaj vodi.“

CEO DJALOG ISPREPLETE­N JE BOKUNOVIM NESPRETNIM OBJAŠNJENJ­IMA HOMOFOBIČN­IH IZJAVA

 ??  ?? okršaj gej aktiviste borisa
i reditelja bokana
okršaj gej aktiviste borisa i reditelja bokana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia