Blic

ZAVEJAO 50 SELA NA PEŠTERI

- N. K.

Novi snežni talas doneo je juče potpuni kolaps na Ibarskoj magistrali, dok su bile zavejane i pojedine deonice autoputa. Otežan je bio i saobraćaj u prestonici, a prema prognozi, predstoje nam ledeni dani sve do 8. januara.

Opšti haos bio je na Ibarskoj magistrali, koja je bila gotovo neočišćena. U toku dana dogodila su se dva lančana sudara, a u oba smera protežu se kolone dugačke do 15 kilometara. Usporeno su se kretala vozila i na Obilaznici oko Beograda, kao i na Ibarskoj magistrali kod Lipovičke šume.

Kako su nam rekli iz “Laste”, oni su dobili informacij­u da je saobraćaj stajao oko Lipovičke šume, a kilometars­ke kolone formirale su se u oba smera od Rušnja pa do Meljaka i dalje ka Lazarevcu. Jedan od razloga bio Sneg koji na Pešterskoj visoravni neprekidno pada skoro 20 sati, praćen jakim vetrom, zavejao je puteve koji vode ka skoro 50 sela i zaseoka na teritoriji Sjenice, saznaje “Blic”. Najteža situacija je u mesnim zajednicam­a Bare, Karajukića Bunari i Lopiže. - Smetovi otežavaju saobraćaj i jedino terenska vozila mogu da se probiju. Čekamo da se smiri vetar pa ćemo krenuti u čišćenje svih puteva - kažu u lokalnoj samoupravi Sjenice. Visina snega na Pešterskoj visoravni je skoro 30 centimetar­a. je i lančani sudar.

- On se dogodio u naselju Meljak na Ibarskoj magistrali, oko devet sati, ali srećom nije bilo povređenih - rekli su za “Blic” iz Hitne pomoći Barajevo.

Međutim, samo sat vremena kasnije dogodio se drugi lančani sudar kod Rušnja. Kako nezvanično saznajemo, nije bilo teže povređenih.

Sneg je juče ujuturu doneo dosta problema Beograđani­ma koji su krenuli na posao jer su mnoge saobraćajn­ice klizave i zavejane. U pojedinim delovima grada bilo je dosta muka i sa gradskim prevozom, neke linije su skraćene, a kroz neke ulice autobusi nisu mogli da prođu pa su putnici izlazili iz njih i nastavljal­i put peške. Najviše problema bilo je u Čukarici i Rakovici, u naseljima Cerak, Filmski grad, Vidikovac, Banovo brdo, ali i na Košutnjaku.

- Najlošija situacija bila je na Zvezdari, u Čingrijino­j ulici, kao i na Banovom brdu, u Ulici Blagoja Parovića, gde je ekipa “Beograd puta” bila na terenu - rekao je za Tanjug direktor GSP Radiša Momčilović.

Sneg je padao gotovo u celoj zemlj, a prema podacima Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda (RHMZ) od juče ujutru, u Sjenici je bilo 17 centimetar­a snega, na Crnom vrhu 20, na Zlatiboru 16, u Loznici 6, Požegi, Kraljevu i Valjevu 4, a u Vojvodini i drugim nižim mestima snežni pokrivač je manji od jednog centimetra.

Najhladnij­a je juče ujutru bila Sjenica, sa temperatur­om od -14 stepeni, dok je najtoplije bilo u Subotici, gde su izmerena 2 stepena. U Nišu, Negotinu i Kraljevu juče ujturu je bilo -2 stepena, u Semderevsk­oj Palanci i Zaječaru -3, a u Valjevu toplih +1. Na području zapadne, jugozapadn­e i centralne Srbije očekuje se stvaranje i povećanje snežnog pokrivača visine preko 10 centimetar­a, a u brdsko-planinskim predelima i više. Na Kopaoniku ima 48 centimetar­a snega.

Zbog snega su juče na

 ??  ?? i u beogradu bio je otežan saobraćaj zbog snežnih padavina
i u beogradu bio je otežan saobraćaj zbog snežnih padavina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia