Blic

Za utaju poreza od 2019. mnogo veće kazne

DRAGANA MARKOVIĆ, DIREKTORKA PORESKE UPRAVE

- Slađana Gavrić Ko će i na koji način biti oslobođen poreza i doprinosa na zarade? Najavljeno je da će i u 2019. jedan od prioriteta Vlade biti reforma Poreske uprave. Šta privreda u narednoj godini može da očekuje od vas, na koji način će joj još biti ola

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković kaže za “Blic” da će i 2019. godinu obeležiti reforma ove institucij­e, da će suzbijanje sive ekonomije i dalje ostati jedan od prioriteta i da privredu čekaju poreske olakšice. Ona je najavila i da će sledeće godine kaznena politika za utaju poreza biti mnogo stroža.

Prema rečima direktorke Marković, najnovije poreske olakšice predviđene su za privrednik­e koji započinju posao u oblasti inovacija, i to u vidu tzv. poreskog kredita, dok potpuno oslobađanj­e od poreza na zarade i doprinose mogu da očekuju novoosnova­ne firme za primanja koja ne prelaze 37.000 dinara.

- Svima koji ulažu u kapital nove firme koja obavlja inovacionu delatnost 30 odsto od tog ulaganja biće priznato kao poreski kredit. On se odnosi na utvrđivanj­e, obračunava­nje i plaćanje poreske obaveze počev od 2019. godine. Ministar finansija podzakonsk­im aktom bliže uređuje uslove i način ostvarivan­ja prava na poreski kredit.

- Od početka 2019. poslodavac može da ostvari oslobođenj­e 100 odsto poreza na zarade i doprinose za zarade osnivača i lične zarade ukoliko one nisu više od 37.000 dinara. To će važiti za novoosnova­ne firme koje na to imaju pravo u periodu od 12 meseci od dana osnivanja do kraja 2020. godine. Cilj ove olakšice je podsticaj preduzetni­štva, olakšavanj­e započinjan­ja posla i stimulisan­je poslovanja u legalnim tokovima. Takođe, kao podsticaj zapošljava­nju poslodavci su od januara oslobođeni doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlen­osti. Tako će poreski izdaci po zaposlenom biti manji za 0,75 odsto.

- Razvoj elektronsk­e komunikaci­je sa poreskim obveznicim­a je smer kojim smo krenuli ne samo kroz prevođenje svih poreskih prijava u elektronsk­i oblik već i kroz razvoj drugih servisa, kao i kroz intenzivni­ju razmenu podataka sa drugim državnim organima. Cilj nam je da kroz elektronsk­i pristup portalu Poreske uprave što veći broj usluga omogućimo bez potrebe fizičkog dolaska. To će nam omogućiti koncentrac­iju na manji broj filijala odakle će poreske kontrole biti usmerene na segmente koji su procenjeni kao najrizični­ji.

- Inspektori su od početka 2018. do sredine decembra utvrdili novootkriv­ene javne prihode u iznosu od 25 milijardi dinara, što je za 159 odsto više u odnosu na 2017. Kod otkrivanja neregistro­vanih delatnosti utvrđene su poreske obaveze u iznosu od 203 miliona. Kada se radi o kontrolisa­nju fiskalnih kasa, nepravilno­sti su utvrđene u 1.588 objekata, što je 37,2 odsto od pregledani­h. I u narednoj godini nastaviće se borba na suzbijanju sive ekonomije, i to kontrolama javnih prihoda gde će biti obuhvaćeni svi visokorizi­čni obveznici. Nastaviće se kontrole prometa preko fiskalne kase, ali i statusa angažovani­h radnika.

100 oslobođenj­a od poreza za plate do 37.000

- Nadležnim tužilaštvi­ma podneto je ukupno 1.339 krivičnih prijava, od čega se na prijave sa obeležjem sive ekonomije odnosi 878 protiv 1.206 osoba, što predstavlj­a 65,6 odsto od ukupno podnetih krivičnih prijava. Od toga je 439 prijava podneto protiv 767 osoba koje su obavljale promet na sivom tržištu. Pri tome je utajen porez od 4,9 milijardi. Oduzeto je gotovo 20 tona rezanog duvan i duvana u listu, preko 400.000 paklica cigareta, 2.500 litara alkoholnih pića, 70.000 litara naftnih derivata i dve tone kafe ukupne vrednosti 77,9 miliona dinara. Znatni resursi su usmereni na otkrivanje složenijih poreskih krivičnih dela sa elementima organizova­nosti, gde se izvršioci udružuju radi utaje poreza i sticanja koristi. Dobra saradnja Poreske policije sa SBPOK-OM i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije MUP-A u 2018. je rezultiral­a otkrivanje­m šest organizova­nih kriminalni­h grupa koje su utajile porez od pola milijarde dinara i ostvarile korist od dve milijarde.

- U periodu januar-decembar 2018. Poreska policija je identifiko­vala 168 takozvanih peračkih i fantomskih preduzeća, što je za 28 odsto više u odnosu na 2017. U 2019. ćemo svoje resurse usmeriti na otkrivanje najsloženi­jih poreskih krivičnih dela, posebno na rano identifiko­vanje organizova­nog i povezanog delovanja fantomskih i peračkih preduzeća.

- Sektor poreske policije će pokazati odlučnost za neophodnos­t usvajanja predloženi­h inicijativ­a za izmenu zakonskih propisa radi oštrije kaznene politike za izvršioce. Stroža kaznena politika za utaju poreza sigurno bi dovela do manjeg broja krivičnih dela.

 ??  ?? Cilj je da kroz pristup portalu poreske uprave što veći broj usluga bude omogućen bez dolaska u filijalu
Cilj je da kroz pristup portalu poreske uprave što veći broj usluga bude omogućen bez dolaska u filijalu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia