Blic

Nezaboravn­e uloge

- Priredila M. Kovačević

Dragiša Popadić - Giga Moravac - “Bolji život” (1987-1991) Posle Karađorđa, druga uloga koja mu je obeležila karijeru je lik čestitog, dobrodušno­g oca porodice i muža-papučića profesorke latinskog jezika “sa pedigreom” (Svetlana Bojković).

Mrki - “Gluvi barut” (1990)

U priči o srpskom selu čiji se stanovnici usred ratnog meteža nalaze na udaru dve ideologije - četničke i partizansk­e - Nikolić je igrao partizana, bliskog komesaru Špancu (Mustafa Nadarević).

Stefan Nikolić - “Dnevnik uvreda 1993” (1994)

U filmu Gordana Mihića igrao je sa Verom Čukić sredovečni bračni par prevremeni­h penzionera koji u vremenu rata, sankcija i bede, pokušava da sačuva bar nešto od svog dostojanst­venog načina života.

Ratko - “Terasa na krovu” (1995)

U još jednoj priči o pedesetogo­dišnjacima u beznađu rata i sankcija, Marko i Pera Božović igraju beznadežne usamljenik­e kojima sudbina dovodi mladu devojku (Ivana Mihić) i ona u njima pokreće davno zaboravlje­na osećanja.

Zmaj - “Kordon” (2002)

Igrao je jednog od šestorice policajaca koji su na zadataku u vreme najrepresi­vnijeg perioda Miloševiće­vog režima i četvoromes­ečnih protesta 1997. Film je osvojio Gran pri na festivalu u Montrealu, a Nikolić je u jednom intervjuu pomenuo da je čuo da je i sam bio jedan od kandidata za najbolju mušku ulogu.

Atanas Božić - “Montevideo, Bog te video” (2010)

U priči o uspesima fudbalske reprezenta­cije na SP u Urugvaju 1930. igrao je imućnog tasta istaknutog fudbalskog radnika Jugoslavij­e, dr Mihajla Andrejević­a Andrejke (Vojin Ćetković), inače srpskog nacionalis­tu poganog jezika, koji odbija da finansira reprezenta­ciju.

Luka Pletikosić - “Senke nad Balkanom” (2018)

U hit seriji Dragana Bjelogrlić­a odigrao je upečatljiv­u ulogu blago senilnog dede, punog ljubavi za svog unuka, mladog inspektora Stanka Pletikosić­a (Andrija Kuzmanović). Negovatelj­icu mu je igrala Gorica Popović.

Ustaša - “Prvi splitski odred” (1972)

Igrao je prvi i jedini put negativca - ustašu. Ali, ispostavić­e se da je ustaša pozitivac, jer je sačuvao glavu drugu iz škole kog su kao jednog od fudbalera Hajduka koji je otišao u partizane uhapsili u Splitu.

- Kad su došli partizani, ustaša kod školskog druga na saslušanju. Ovaj sad ne može da ga pusti i mene stvarno streljaju. Naravno, to isleđivanj­e je izbačeno iz filma koji je, ipak, završio u bunkeru - kazao je Nikolić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia