Blic

Jokić i stranci preuzimaju NBA

SVE VIŠE KOŠARKAŠA ROĐENIH VAN SAD LIDERI U NBA TIMOVIMA Osim našeg asa, pažnju privlače Dončić, Vučević, Bogdanović, Enbid, Adetokunbo, Galinari...

- Aleksandar Pijevac

Ako se vratimo dve decenije unazad, u NBA ligi smo imali samo dvojicu košarkaša rođenih van SAD koji su postizali više od 15 poena po meču - Dirka Novickog (Nemačka) i Tima Dankana (Devičanska Ostrva). Ove sezone imamo ih 24, najviše u istoriji najjače košarkaške lige na planeti.

NBA je objavila podatak da u ligi igra 108 košarkaša stranaca iz 42 države, najviše iz Kanade - ukupno 11, a zatim iz Australije i Francuske koje su dale po devet igrača. Srbija ima petoricu, koliko i Hrvatska i Turska. Klub sa najviše neamerički­h košarkaša je Dalas - 7.

- Bilo mi je zanimljivo da u prethodnih 20 godina posmatram kako se razvija liga. NBA je postala globalna liga sa košarkašim­a iz Evrope, Kine, Australije, Južne Amerike... Mislim da smo mi, stranci, dosta pomogli u razvoju - rekao je Novicki, kome je ovo 21. sezona u dresu Dalasa.

Jedan od internacio­nalaca o kojima se najviše piše je i Nikola Jokić. Američki mediji komentariš­u da je naš centar tipičan primer u kojem se pravcu razvija košarka u NBA ligi: Jokić je mlad, visok, brz, sa tehnikom plejmejker­a. Praktično, u NBA još ne postoji odbrana koja bi mogla uspešno i na duže staze da zaustavi asa Denvera. Njegov učinak na terenu zavisi samo od trenutnog raspoložen­ja i zato više nikoga ne čudi Jokićev učinak iz meča sa Njujorkom, kada je imao 19 poena, 15 asistencij­a i 14 skokova. Takođe, Dončić je sinoć u pobedi Dalasa nas Šarlotom (122:84) sa pola snage upisao novi dabl-dabl (18 poena, 10 skokova), dok je Kamerunac Džoel Embid ekipi Finksa Igora Kokoškova ubacio 42 poena, uz 18 uhvaćenih lopti.

Naravno, Jokić nije jedini. Tu su Grk Adetokunbo, Slovenac Dončić, naš Bogdanović, Italijan Galinari, Crnogorac Vučević... NBA je 2014. na Ol-star vikendu uvela meč SAD - ostatak sveta između novajlija i igrača sa jednom godinom iskustva. Možda je trenutak da se isti format iskoristi i za glavnu tačku košarkaško­g spektakla, tako da bismo sa jedne strane imali Dončića, Simonsa, Embida, Jokića i Adetokunba, a sa druge Džejmsa, Karija, Duranta, Hardena i Leonarda, na primer.

 ?? (Dončić 18, 10sk) (Vučević 22, 12sk) (Embid 42, 18sk) (Vestbruk 14, 16sk, 10as) ?? vođa denvera: nikola jokić
(Dončić 18, 10sk) (Vučević 22, 12sk) (Embid 42, 18sk) (Vestbruk 14, 16sk, 10as) vođa denvera: nikola jokić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia