Blic

Kolinda pala na brkove Ramija

Iskusni bek je za 16 minuta postigao 12 koševa. Boriša Simanić je ubacio 11 poena, a Marko Kešelj devet na 31. rođendan.

- Aleksandar Pijevac Godina XXII, broj 7862 -

Navijači Crvene zvezde su se 24. novembra radovali pobedi košarkaša nad Partizanom (77:71). Međutim, nekako u drugom planu je ostao podatak da su igrači sa srpskim pasošem u dresu crveno-belih u večitom derbiju postigli ukupno tri poena (Čović 2 i Nenadić 1)! Sa razlogom su počele priče da će “stranci uništiti našu košarku” i da li se kratkotraj­na radost isplati na duže staze?

Srećom, demanti je stigao nepunih mesec i po kasnije u trijumfu Crvene zvezde nad Limožom (83:71) na startu Top 16 faze Evrokupa. Da nije bilo domaćih Čovića, Simanića i Kešelja da podmetnu glavu kada je bilo najpotrebn­ije, Beograđani bi

2019. godinu otvorili sigurnim porazom.

Njih trojica su zajedno postigli 32 poena u trenucima kada se meč lomio, odnosno kada je strancima ponestalo snage, ali i motiva.

Junak pobede je, bez pogovora, bio Filip Čović kome je, verovali ili ne, pomenuti derbi sa Partizanom ujedno bio i poslednji meč na kojem je igrao. Nakon toga, propustio je četiri utakmice u ABA ligi i još dve u Evrokupu na kojima je bio ili van protokola ili se nije skidao.

- Pobeda je važnija nego inače jer smo je upisali na početku Top 16 faze. Znali smo da će biti teško i neizvesno. Čitav tim je bio na visini zadatka i nema smisla da bilo koga izdvajamo, da tražimo pojedinačn­i učinak. Upravo je to snaga našeg tima - u svakom meču Francuzima: se istakne neko drugi. Za sada možemo da budemo prezadovol­jni i verujem da ćemo još napredovat­i - rekao je Filip Čović, koji je za 16 minuta imao 12 koševa i šest asistencij­a.

Dolaskom Reglanda i Berona, i pored kapitena Lazića, Čović je prihvatio ulogu džokera iz, rekli bismo, trećeg plana.

- Eto, dogodilo se i to da i ja pogodim u trenucima koji su možda i odlučili meč. Uneo sam energiju sa klupe. Mnogi momci su bili umorni, a ja sam u poslednje vreme igrao manje - dodao je Čović. Bez lažne skromnosti, najveći dobitak za Zvezdu u ovoj sezoni nisu 13-0 u ABA ligi i Top 16 faza Evrokupa već Boriša Simanić. Jedan od najtalento­vanijih mladih košarkaša Srbije kod trenera Milana Tomića je počeo da pokazuje svoj pun potencijal, a brutalna rampa protiv Limoža je zaslužila mesto na TV špicama. Simanić u eri Dejana Radonjića nije dobio poštenu priliku i NAREDNU UTAKMICU U EVROKUPU CRVENA ZVEZDA IGRA U UTORAK (20.45) U MALAGI PROTIV pored čestih selidbi u FMP odigrao je ukupno deset mečeva za sve sezone. Bilo je samo pitanje kada će 20-godišnjak iz Ljubovije dići ruke od Malog Kalemegdan­a i prihvatiti činjenicu da je za njegovu karijeru bolje da igra negde u drugoj ligi Turske i Španije nego u srpskom šampionu.

To se nije dogodilo... - Iskreno, puno mi znači podrška sa tribina, saigrača i stručnog štaba. Daje mi energiju da nastavim dalje. Svi imaju zasluge. Hvala treneru koji mi je ukazao priliku. Nije mi bitno da li mečeve počinjem sa klupe ili iz startne petorke. Važno mi je da dobijam šansu iskren je Simanić.

Najviše razloga za radost posle meča sa Limožom imao je Marko Kešelj koji je pobedom proslavio 31. rođendan. Nije tajna da je iskusni Kešelj samo čudom preživao letnju čistku u Zvezdi i da je ostao samo na zahtev trenera Tomića. Na početku sezone ga nije bilo, ali je onda počeo da dobija minutažu, da bi protiv Francuza odigrao najbolje. Jedan od razloga za preporod je i odluka trenera Tomića da Kešelja pomeri na četvorku.

- Žao mi je što ranije nisam otkrio ovu poziciju. Znam da su moji direktni rivali viši od mene, što može da bude mana u odbrani, ali zato u napadu imam više opcija - iskren je Kešelj.

Adil Rami je sa Francuskom postao prvak sveta na Mundijalu, a nakon finala sa Hrvatskom je došlo do zanimljivo­g susreta sa predsednic­om te zemlje - Kolindom Grabar Kitarović. Kolinda je bila najpoznati­ja navijačica Hrvatske, a ponašanjem je dala poseban ton uspesima Hrvata na SP. Zamerali su joj što je odlazila u svlačionic­u “vatrenih”, što je previše vremena provela u Rusiji, a Rami je otkrio još jedan detalj. On se pohvalio da je hrvatska predsednic­a rekla da ima „lepe brkove”, a on joj je, zbunjen, odgovorio da “voli Mikonos”.

Možda ovo zvuči čudno, i svakako jeste jer je Mikonos - zapravo u Grčkoj. Rami se odao da mu geografija nije jača strana, a pokušao je i da se opravda.

- Ne znam zašto, ali oduvek mešam Hrvatsku i Grčku - rekao je Francuz.

 ??  ?? Tri Trojke Filip čović
Tri Trojke Filip čović
 ??  ?? kolinda grabar kitarović
kolinda grabar kitarović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia