Blic

„Tramp se ponizio pred Putinom“

- tihana tica

U toku druge godine mandata Donald Tramp vukao je različite poteze, a list „Vašington post“sastavio je listu deset najgorih u godini koja se upravo završila.

Na prvom mestu liste našao se jedan od Trampovih poslednjih poteza - povlačenje američkih trupa iz Sirije. Kako se navodi, ovim potezom je otvoren prostor teroristim­a, a uz podsećanje da ISIS još uvek ima oko 30.000 boraca i skoro 400 miliona evra sredstava. Ocenjuje se da bi cena te odluke mogla da bude previsoka. Na drugom mestu je povlačenje vojske iz Avganistan­a, za koje se navodi da je „poklon talibanima“.

Treće mesto je odluka prvog čoveka SAD da odvoji decu migranata od porodica na granici sa Meksikom. „Nema ničeg pogrešnog u netoleranc­iji prema ilegalnom prelasku granice, ali neuspeh administra­cije je što nisu pripremili strategiju“, navodi se.

Kao četvrti najgori Trampov potez u 2018. izdvojena je konferenci­ja za novinare u Helsinkiju sa ruskim predsednik­om Vladimirom Putinom, za koju je ocenjeno da je bila poniženje. „Susret sa Putinom usledio je zbog namere Rusije da izvrši ubistvo disidenta u Britaniji, korišćenje­m zabranjeno­g hemijskog oružja, i optužnice protiv 12 Rusa za mešanje u izbore 2016. Umesto da to osudi, Tramp je javno stao na stranu Putina, stavljajuć­i ga iznad sopstvene obaveštajn­e službe“, piše američki list.

Peto mesto zauzelo je ubistvo Džamala Kašogija. List ocenjuje da je rukovođenj­e ovim slučajem narušilo moralni položaj SAD.

Na poslednjih pet mesta redom su rangirani Trampovo držanje na sahrani senatora Džona Mekejna („nisko i puno nepoštovan­ja“), odvlačenje glasača iz predgrađa, zbog čega su republikan­ci izgubili kontrolu nad Predstavni­čkim domom, zatim oduzimanje akreditaci­je novinaraim­a, na devetom mestu su napadni tvitovi (uz podsećanje da je bivšu savetnicu nazvao „psom“), i na kraju izostanak dogovora sa demokratam­a oko zida na granici sa Meksikom.

 ??  ?? „RUKOVOĐENJ­E SLUČAJEM UBISTVA NOVINARA DŽAMALA KAŠOGIJA NARUŠILO JE MORALNI POLOŽAJ SAD“ tramp i putin sastali se u julu . godine u helsinkiju
„RUKOVOĐENJ­E SLUČAJEM UBISTVA NOVINARA DŽAMALA KAŠOGIJA NARUŠILO JE MORALNI POLOŽAJ SAD“ tramp i putin sastali se u julu . godine u helsinkiju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia