Blic

Nezaboravn­e uloge

-

Tokom 50 godina glumačke karijere Marko Nikolić ostvario je blizu 120 filmskih i TV uloga. Svojevreme­no je izjavio da je “imao sreću” da mu prva tri filma budu bunkerisan­a. Igrao je u svim žanrovima i formatima, a za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu 2012. godine dobio je nagradu “Pavle Vuisić”. Pitomac - “Letovi koji se pamte” (1967)

Pred kamere je prvi put stao 1967. zahvaljuju­ći epizodnoj ulozi u ratnoj seriji u režiji Nikole Tanhofera.

Radiša - “Rani radovi” (1969) Sa druge godine Akademije Želimir Žilnik ga je odveo na snimanje svog filma koji na alegoričan način priča o učesnicima studentski­h demonstrac­ija juna 1968. u Beogradu. Film je zabranjen marta 1969. pod optužbom “uznemirava­nje javnosti” i 1982. ponovo odobren za prikazivan­je.

Klaker - “Užička republika” (1974)

Na nagovor reditelja Gorana Markovića, kaže Nikolić, otišao je na probno snimanje iako je znao da će otići u vojsku pred sam početak rada. Kad je stigla depeša o premeštaju, nastala je opšta pometnja u kasarni.

- “Ko si ti?”, pita kapetan i kaže da su se u komandi Dobrivoje “Petrijin venac” (1980) Tadašnjoj debitantki­nji Mirjani Karanović, u ulozi Petrije, igrao je prvog muža Dobrivoja, čoveka iz tradiciona­lne, patrijarha­lne Srbije koji tera svoju ženu iz kuće jer ne može da mu rodi naslednika.

Karađorđe (1983) Srpskog vožda i vođu Prvog srpskog ustanka, ulozi po kojoj će ostati upamćen za sva vremena, prvi put je igrao 1983. u TV filmu “Karađorđev­a smrt”, potom u seriji “Vuk Karadžić” (198788), a onda i u predstavi “Vožd Karađorđe i knjaz Miloš” matičnog Narodnog pozorišta čiji je bio član od 1970. godine. odsekli, misle da sam kontraobav­eštajna služba, pa se preispituj­u ko je šta pričao. Tako sam ja u vojsci snimao “Užičku republiku” i zbog toga nisam dobio ni honorar govorio je Nikolić. Poznato je da filmom nije bio oduševljen Tito, ali je manje poznato to da su ga i Rusi odbili rečima: “Dosta više, nemojte više”.

Puškar - “Boško Buha” (1979) U filmu Branka Bauera o najmlađem pioniru i partizanu (Slavko Štimac), Nikolić je igrao komandira mladim bombašima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Partizansk­i komandir u filmu „Boško Buha“
Partizansk­i komandir u filmu „Boško Buha“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia