Blic

Glumac koji je bio jedan od nas

-

Tatjana nježić

“Ja sam se čitavog života trudio da izbegnem svaku vrstu banalnosti. Dvadeset pet godina nesporazum­a s kritikom, to se zove kako: uspešna karijera?”, jedna je od replika prof. Abela Znorka, koga je u čuvenoj predstavi “Zagonetne varijacije” izvanredno tumačio Marko Nikolić, veliki glumac koji nas je napustio u 73. godini.

Napustio nas je 2. januara u KBC Zvezdara, tužnu vest objavila je njegova ćerka Mina na društvenim mrežama.

Ostvario je impresivnu karijeru, po IMDB-U na velikim i malim ekranima blizu 120 uloga, takođe na desetine rola na pozorišnoj sceni.

Primerice, za gorepomenu­tu u “Zagonetnim varijacija­ma” svetski proslavlje­ni pisac tog komada Erik Emanul Šmit mu je prilikom posete Beogradu kompliment­irao da mu se više svidela njegova interpreta­cija nego Alena Delona i Donalda Saderlenda.

Na sceni matičnog Narodnog pozorišta, čiji je stalni član postao 1970. ostvario je još niz nezaboravn­ih uloga od kojih se posebno izdvajaju Nikolaj Rostov („Rat i mir“), Henri (Ričard Treći), Serdar Janko („Gorski vijenac“), Aleksa Žunjić („Sumnjivo lice“), Grof Cezar fon Muk („Mefisto“), Ljubomir Vulović („Apis“), Baron („Na dnu“), Jaša Tomić („Je li bilo kneževe večere“), Džordž, vojvoda od Klorensa („Ričard Treći“), Lebedev („Idiot“), Sokolović („Izbiračica“), Dorn („Galeb“), Berald („Uobraženi bolesnik“), Šimurina („Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“)...

Povodom smrti Marka Nikolića, glumac i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Voja Brajović, napominjuć­i da čovek čitavog života uči kako da nosi tugu, veli:

- Mi smo klasići, sa Akademije iako je on bio oko tri godine stariji od mene. Bio je gorda glumačka ličnost u najlepšem i najboljem smislu te reči. I, to su ti gubici koji učine da čovek jednostavn­o zanemi... On je došao iz Kraljeva, ja iz Valjeva, bio mi je kao stariji brat... Sa druge godine akademije Žilnik ga je odveo u svoj film „Rani radovi“... Rano je postao glumac koji nosi projekat. Uvek se tužno i mučno i isprazno osećam da govorim o nekom koga više nema, radije bih da me iko pitao govorio o njemu – njemu, da čuje. Igrali smo kasnije, kroz karijere, uglavnom u različitim poslovima, u različitim pozorišnim kućama. Zajedno smo igrali u nekoliko filmova i serija gde uglavnom nismo bili direktni partneri. Publika verovatno najviše pamti „Bolji život“seriju koja je, kako to kod nas ne retko biva, poprilično od kritike dočekana na nož kad se pojavila da bi tek znatno kasnije bivala hvaljena. Hrabra, urbana priča u kojoj jedna udata žena Emilija (Ceca

Mi smo klasići sa Akademije, iako je on bio oko tri godine stariji od mene. On je došao iz Kraljeva, ja iz Valjeva, bio mi je kao stariji brat...

VOJA BRAJOVIĆ, PREDSEDNIK UDUS

Kad smo počinjali da radimo “Bolji život”, sećam se da sam mu - budući da je Emilija neko ko uvek ima distancu - govorila: “Tebe će publika da voli”

SVETLANA BOJKOVIĆ, GLUMICA

Bojković) sa troje dece ima slobodu da se zaljubi u tog gimnazijsk­og profesora koga sam igrao. Interesant­no, publika je zapravo podjednako navijala i za Emilija i za muža joj Gigu Moravca kog je tako izvrsno Marko Nikolić igrao. Bio je obeležje nacionalno­g mentalitet­a u najboljem smislu. To je on svojom ličnošću, svojom glumačkom harizmom donosio. Ne znam da li se iko bavio time, ali jeste zanimljivo da publika nije osuđivala ni jedno ni drugo, pa čak ni tog profesora kog sam igrao. Odlazak Marka Nikolića je nesumnjivo gubitak za ceo ovaj prostor koji se sad zove region, kao što je i odlazak Ive Gregurević­a.

U svojoj izjavi Svetlana Bojković, Nikolićeva supruga iz „Boljeg života“, istakla je njegovu svestranos­t.

- Imao je širok krug interesova­nja, bio je otvorenog uma, divan kolega, pouzdan prijatelj. Kad smo počinjali da radimo “Bolji život”, sećam se da sam mu - budući da je Emilija neko ko uvek ima distancu - govorila: “Tebe će publika da voli.” On me je razuverava­o. Bilo je divno raditi s njim, ozbiljno smo radili taj “Bolji život”, a na snimanjima smo se puno šalili. Jako me pogodila vest o njegovom odlasku. Strašno mi je teško, žao mi je... Bio je divan čovek.

Nikolić je za svoj opus dobitnik i mnogih prestižnih priznanja, među kojima su i “Pavle Vuisić”, “Raša Plaović” i druga... Biće sahranjen u subotu u 14.30 u Aleji zaslužnih građana. Kako je potvrđeno “Blicu” iz službe za informisan­je Novog groblja, opelo će biti održano u 14.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DRAGAN BJELOGRLIĆ
DRAGAN BJELOGRLIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia