Blic

Inspektori love prekršaje čak i pomoću softvera

“BLIC” IMAO UVID U NOVU OPREMU ČETIRI INSPEKCIJE

- Miroslava brkić

Transparen­tnost, manji rizik od korupcije, veća efikasnost, bolja koordinaci­ja i elektronsk­a razmena podataka među inspekcija­ma, te jača kontrola rada samih inspektora, neki su od efekata budućeg načina rada inspekcija u Srbiji.

Softversko rešenje e-inspektor, koje trenutno koristi četiri inspekcije (Tržišna inspekcija, Inspektora­t za rad, Upravni inspektora­t i Sanitarna inspekcija), osim pomenutog, prepolović­e i znatno olakšati vreme koje su inspektori do sada provodili na terenu. Umesto gomile papirologi­je, inspektori će sada, samo sa laptopom odlaziti u inspekcijs­ki nadzor, gde će na licu mesta moći i da različito postupaju prema nesavesnim vlasnicima objekata. Tako, primera radi, tržišni ili sanitarni inspektor ujutru može i iz svoje kuće da se uloguje na e-inspektor na ovom laptopu i pogleda obaveštenj­a. Ukoliko ih ima, znači da mu je dodeljen predmet i da bi treba da pođe na teren. Još jedna prednost ove platforme je što inspektori više neće morati da odlaze u sedište pre odlaska u inspekcijs­ki nadzor. Sve se nalazi u njihovom laptopu. Na ovoj platformi su svi potrebni nalozi, izveštaji, zapisnici, rešenja, zahtevi za pokretanje prekršajno­g postupka, prijava za privredni prestup, obrasce akata, prijave, pritužbe itd.

- Pre nego što krene u kontrolu, inspektor takođe može videti koje inspekcije su možda već planirale da kontrolišu taj objekat. Inspektor takođe ima uvid u sva dokumeta iz eksternih registara koje su potrebna za taj inspekcijs­ki nadzor. Da li

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia