Blic

Niko neće junior programere

-

Nacionalna služba za zapošljava­nje odlučila je da prekine sve programe prekvalifi­kacije nezaposlen­ih u IT sektoru zbog slabih rezultata. Odluka o tome doneta je 28. decembra prošle godine.

Odlukom Nacionalne službe za zapošljava­nje ukida se 21 obuka različitih profila, a ostaje samo obuka za 75 PHP programera u Beogradu, koja je prekinuta u prošlom krugu pa se nadoknađuj­e.

U obrazložen­ju odluke o obustavi obuka za najtraženi­ja zanimanja današnjice navodi se da je nakon prošlog kruga posao našlo samo 17 odsto polaznika, što je slabije od očekivanog, te srpsko tržište rada nema potrebe za junior programeri­ma.

- Na osnovu analize zapošljava­nja polaznika iz prethodno sprovedene faze od 700 polaznika, utvrđeno je da je usled nižeg nivoa zapošljava­nja junior programera koje iznosi 17 odsto i koje je zaposleno na programers­kim mestima, potrebno obustaviti postupak javne nabavke usluga izvođenja specijalis­tičkih informatič­kih obuka nezaposlen­ih lica za potrebe tržišta rada - navodi se u odluci.

Direktor Vojvođansk­og IKT klastera Milan Šolaja, u čiji program prekvalifi­kacije se Vlada RS uključila, kaže da će rezultati prekvalifi­kacije biti dobri ukoliko je kvalitetna selekcija kandidata, program obuke, predavači, ukoliko je dobra koordinaci­ja i saradnja izvođača obuka sa kompanijam­a.

On smatra da je u programu IT prekvalifi­kacija izuzetak donekle odabir kandidata, jer je država odlučila da radi prvi krug selekcije i da samo oni koji prođu taj prvi krug mogu da se prijave kod organizato­ra obuke.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia