Blic

MANJI TROŠKOVI ZA PRIVREDU

-

Kako dodaje Dragan Pušara, rukovodila­c Jedinice za podršku Koordinaci­onoj komisiji za inspekciji­ski nadzor, ovaj sofver će znatno smanjiti troškove privredi jer se, pre svega, potpuno izbacuje poslovanje sa papirima.

- Ako uzmemo u obzir da je Srbija u prošloj godini imala pola miliona inspkecijs­kih nadzora, svaki od tih nadzora se završavao kroz neki administra­tivni postupak koji je podrazumev­ao štampu, pripremu podataka i slanje dokumenata. Sada možemo da kažemo da će se time uštedeti 10-ak miliona evra. Takođe, eliminišu se sudski troškovi - dodaje Pušara.

Kako dodaje, obuku za e-inspektora je prošlo 848 inspektora u Srpsko-korejskom Informatič­ko pristupnom centru, a ostalo je još njih 1.840. subjekat poseduje određene dozvole, da li ima određene licence. Takođe, vidi se i u kom je stepenu rizika subjekat - kaže Predrag Čeperković, rukovodila­c Grupe za izveštavan­je sektora tržišne inspekcije.

Ovako unapred pripremlje­n inspektor zatim dolazi u, na primer, ugostitelj­ski objekat gde započinje kontrolu. Na svom laptopu se uloguje u nalog na e-inspektor gde počinje da formira zapisnik. Najpre popunjava dan, datum i ime firme subjekta nad kojim vrši nadzor. Ono što dosta ubrzava rad inspektori­ma je to što sada ispred sebe imaju kontrolne liste sa ponuđenim odgovorima “da” i “ne”, koje inspektor jednostavn­o jednim klikom označava. Ukoliko pomenuti subjekat ima više odogovara “ne”, ovaj softver će ga sve više prepoznava­ti kao nebezbedno­g. - Softver, po- vesna ristić, načelnica odeljenja za obuku i izveštavnj­e tržišne inspekcije

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia