Blic

Širom Šajkaške odata pošta žrtvama januarske racije

- Tanjug

U više mesta širom Šajkaške juče je održan pomen nevinim žrtvama zloglasne mađarske racije iz januara 1942.u kojoj je, samo u toj oblasti, za nešto više od dve nedelje na najsvirepi­ji način ubijeno 2.345 ljudi.

Pomen je juče održan u Mošorinu, gde je u raciji stradalo 205 meštana, u Gospođinci­ma, gde je ubijeno 85 nevinih, u Vilovu, gde je stradalo 67, Loku u kojem je u raciji ubijeno 47 i Gardinovci­ma u kojima je u ledenom januaru druge ratne godine pobijeno 37 meštana, a pomenima su prisustvov­ali pokrajinsk­i zvaničnici i opštinski čelnici.

Prethodnih decenija, stradanje u Šajkaškoj uglavnom je obeležaval­a samo Srpska pravoslavn­a crkva, da bi krajem 2016. bio formiran zajednički odbor Pokrajinsk­e vlade i Eparhije bačke, zahvaljuju­ći kojem je počelo i zajedničko obeležavan­je.

Inače, centralni pomen ove godine održan je u Titelu 4. januara, a na njemu je govorio predsednik Pokrajinsk­e vlade Igor Mirović, a parastos žrtvama služio je episkop bački Irinej.

U međuvremen­u, pomen je održan i u Žablju, gde je u raciji stradalo 666 ljudi, u Čurugu, gde je stradalo 893 i u Šajkašu gde je ubijeno 26 meštana.

Pomen nevinim žrtvama će danas biti održan i u Đurđevu, šajkaškom mestu u kojem je u raciji iz januara 1942. godine stradalo 223 meštana.

Pored praktično svih mesta Šajkaške, mađarske okupacione vlasti su krvavu raciju koja je postala paradigma zločina ne samo na našim prostorima, u januaru 1942. sprovele i u Novom Sadu i Bečeju, a ukupan broj stradalih Srba, Jevreja i Roma dostigao je gotovo 4.000, navedeno je u saopštenju Pokrajinsk­e vlade u Novom Sadu.

 ??  ?? održan centralni pomen u titelu
održan centralni pomen u titelu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia