Blic

Srbija postaje većinski vlasnik Komercijal­ne banke?

RAZMATRA SE MOGUĆNOST DA DRŽAVA, UMESTO DA PRODA, KUPI AKCIJE BANKE

- Suzana lakić

Iako su rokovi za prodaju Komercijal­ne blizu, nije isključeno da umesto privatne kompanije njen većinski vlasnik postane država Srbija.

Vlada Srbije i MMF dogovorili su se pre nekoliko meseci da država oglasi prodaju Komercijal­ne banke do 30. juna ove godine i da je proda do kraja 2019. Nije, međutim, sigurno da će ovaj scenario i da se dogodi. Kako saznaje „Blic”, moguće je da država zadrži svoj udeo u banci i čak da ga poveća tako što bi isplatila ostale akcionare. Praktično Srbija, koja je vlasnik 41,7 odsto akcija Komercijal­ne banke, kupila bi i 24,4 odsto akcija koje su u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 10 odsto deonica koje su danas u vlasništvu Svetske banke, odnosno njenog ogranka IFC.

- Komercijal­na banka bi na taj način postala najveća državna banka u Srbiji, a državu to ne bi koštalo malo. Vlada bi, naime, morala iz budžeta da isplati akcionarim­a garantovan­i iznos od 252 miliona evra. To je preciziran­o ugovorom iz 2006, prema kome akcionari Komercijal­ne banke, EBRD, IFC, Svedfond i nemački DEG, imaju pravo da aktiviraju takozvanu “put opciju”, ako država ne započne prodaju Komercijal­ne banke, pošto su od 2006. do 2009. uložili 170 miliona evra u njene akcije. Aktiviranj­e ove opcije znači da je država obavezna da kupi njihove akcije po unapred utvrđenoj ceni ako oni žele da ih prodaju, a žele i više puta su to javno govorili u ovim međunarodn­im finansijsk­im insitucija­ma - kaže izvor „Blica”.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić kaže za „Blic” da bi odustajanj­e od privatizac­ije Srbiju mnogo koštalo. - Pokazalo se da Srbija loše upravlja i preduzećim­a i bankama i da se banke često koriste za finansiran­je privilegov­anih biznismena, što dovodi do nenaplativ­ih kredita i propasti banaka. To smo mogli da vidimo na nekoliko primera gašenja banaka tokom prethodnih godina, što nas je ukupno koštalo milijardu evra. Zato je u zemlji gde postoji korupcija banke bolje privatizov­ati - ocenio je Arsić za „Blic” i dodao da bi Srbiji, u slučaju prodaje Komercijal­ne banke, bilo dobro da u vlasništvu zadrži Poštansku štedionicu koja najviše radi sa stanovništ­vom.

EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijal­ne banke 2006. dokapitali­zacijom od 70 miliona evra. Taj posao je vodio Mlađan Dinkić, tadašnji ministar finansija. Privatizac­ija je bila planirana za 2009. godinu. Prodaju je međutim zaustavila svetska ekonomska kriza, nakon čega EBRD dokapitali­zuje Komercijal­nu banku sa još 50 miliona evra, a u vlasničku strukturu ulaze i IFC sa 40 miliona evra, nemački DEG fond sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona evra. Država se obavezala da dokapitali­zuje banku sa još 110 miliona evra, da ne bi izgubila udeo u vlasništvu.

 ??  ?? ako hoće da bude većinski vlasnik, vlada akcionarim­a mora da isplati garantovan­i iznos od '(' miliona evra
ako hoće da bude većinski vlasnik, vlada akcionarim­a mora da isplati garantovan­i iznos od '(' miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia