Blic

Kićunov sin za slobodu platio 20.000 evra

AUSTRIJSKE VLASTI PUSTILE STEFANA VILOTIJEVI­ĆA

- A. Ž. A.

Novosađani­n Stefan Vilotijevi­ć (23), za kojim je Srbija tragala, sud u Beču pustio je na slobodu posle plaćene kauciju od 20.000 evra, a da li će odluku austrijsko­g pravosuđa o ekstradici­ji dočekati na prijavljen­oj adresi ili će pobeći, zasad može da se samo nagađa.

Portparolk­a Krivičnog suda u Beču Kristina Salcborn potvrdila je da je Vilotijevi­ć posle uplate kaucije pušten na slobodu. Porodica Vilotijevi­ć je kauciju platila na pravoslavn­i Božić, a uz jemstvo Stefan je morao da navede i adresu u prestonici Austrije, na kojoj će čekati odluku austrijski­h vlasti o ekstradici­ji Srbiji.

- Svaki postupak ekstradici­je je u rukama suverene države koja postupak sprovodi. Tačnije, odluka o izručenju je u rukama ministra pravde države koja je po međunarodn­oj poternici uhapsila osobu za kojom je raspisana međunarodn­a poternica. Sud odlučuje da li će uhapšenog po poternici izručiti zemlji koja ga potražuje, ali konačnu odluku donosi ministar pravde, koji može da prihvati ili odbije odluku o ekstradici­ji - kaže sagovornik „Blica” blizak bezbednosn­im službama.

Odluku da li će Vilotijevi­ć biti izručen domovini, Krivični sud u Beču još nije doneo. Do tada može proći i nekoliko meseci, a konačnu reč ipak daće ministar pravde ove alpske države.

Interesant­no je, međutim, da su još pre nekoliko dana, kada je iz Krivičnog suda u Beču objavljeno da je Vilotijevi­ć ponudio kauciju da bi do odluke o izručenju pritvorsku ćeliju zamenio slobodom, tamošnji mediji spekulisal­i da bi ovaj begunac jemstvo mogao da iskoristi da se skloni kako ne bi bio isporučen Srbiji, koja ga potražuje zbog zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ilegalnog oružja. Posebno ako se uzme u obzir da je suma koja je određena za jemstvo Vilotijevi­ću, i za austrijske i za srpske uslove, relativno mala. Gubitak tih 20.000 evra je moguć ukoliko Vilotijevi­ća policija ne nađe na adresi koju je naveo prilikom plaćanja kaucije. Vilotijevi­ć se inače mesecima skrivao, tačnije, nije viđan u rodnom Novom Sadu, ni na prostoru Balkana. Da li iz straha za svoju bezbednost zbog ranijih krvavih obračuna u kojima su likvidiran­i njegovi najbliži, ili možda samo iz razloga da ne ode u zatvor, nije poznato.

Vilotijevi­ć, koji je u Srbiji osuđen “samo” za ilegalno oružje, više je nego bezbednosn­o interesant­na osoba - zbog svoje porodice, okruženja u kome se kretao, ali i samog načina i okolnosti u kojima je razotkrive­n u Beču.

U Srbiji Vilotijevi­ća čeka zatvorska kazna zbog ilegalnog oružja

 ??  ?? stefanu vilotijevi­ću zabranjeno da napusti austriju
stefanu vilotijevi­ću zabranjeno da napusti austriju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia