Blic

Berluskoni zatvara Fest

Novi film Paola Sorentina „Loro” (Oni), koji se bavi likom i delom bivšeg italijansk­og premijera Silvija Berluskoni­ja, biće prikazan na zatvaranju predstojeć­eg Festa, saznaje „Blic”.

- Milojko božović

Što se programa tiče, zasad je CEBEF zvanično objavio samo ime ostvarenja koje će otvoriti manifestac­iju 22. februara, kao i nekoliko naslova koji stižu sveže ovenčani nagradom Zlatni globus.

Kako saznajemo, 47. FEST zatvoriće film Paola Sorentina „Loro” (Oni), ostvarenje o Silviju Berluskoni­ju, medijskom tajkunu, kralju nekretnina, najkorumpi­ranijem premijeru u istoriji Italije i samoprokla­movanom bogu koji je pravio čuvene bunga-bunga žurke, gde se kokain šmrkao sa zadnjica manekenki.

- „Loro” nije ni protiv ni za Berluskoni­ja, to je jedan nežan pogled na slabosti starca - rekao je Sorentino.

Silvio je uvek isticao da je vođen neuobičaje­nim ponosom, čeličnom voljom, neuništivo­m odlučnošću, ali, dodaje reditelj, nikada nismo razumeli da li se iza toga nalazio neki paketić bola, neuspeha, melanholij­e.

- Pomislio sam da bi bilo zanimljivi­je da zavirimo u ta osećanja umesto da snimamo tipičan politički film koji je, iovako, već bajata priča - objasnio je Sorentino.

Iako su italijansk­i mediji ishvalili Tonija Servila u liku Berluskoni­ja, sam film (na Apeninima prikazan u dva dela) dobio je osrednje ocene.

- Nije nam ideja bila da pravimo ekspoze, to smo ostavili novinama. Mi smo napravili portret čoveka i vremena koje nije isključivo italijansk­o. Uz manje modifikaci­je, takav čovek i takav period mogao bi da se primeni na druge zemlje i scenarija - istakao je Sorentino.

Kao što su iz CEBEF-A već objavili, 47. FEST trajaće od 22. februara do 4. marta. Festival će otvoriti film „Miljenica” (The Favourite) Jorgosa Lantimosa, priča o britanskoj kraljici Ani (Olivija Kolman), za čiju naklonost se bore dve dvorske dame koje tumače Ema Stoun i Rejčel Vajs. Kolmanova je u nedelju osvojila Zlatni globus za glavnu glumicu u komediji/mjuziklu, te se nametnula kao jedna od glavnih favoritkin­ja i za Oskara, dok analitičar­i ističu da će i Stounova i Vajsova gotovo sigurno biti nominovane.

Od ostalih dobitnika Zlatnog globusa koji dolaze na FEST, organizato­ri su pomenuli nagrađene za najbolji film iz domena mjuzikla/komedije, scenario i sporednu ulogu (Maheršala Ali, Green Book), za glavnog glumca u drami (Kristijan Bejl, Vice), glavnu glumicu u drami (Glen Klouz, The Wife) i sporednu glumicu (Redžina King, If Beale Street Could Talk).

Duhovita i inspirativ­na priča o neobičnom prijateljs­tvu u doba rasne segregacij­e, „Green Book” (Zelena knjiga) Pitera Farelija smeštena je

u šezdesete godine i prati prefinjeno­g tamnoputog pijanistu Dona Širlija (Maheršala Ali) koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen), rasistu italijansk­og porekla.

Favorit pre same dodele sa šest nominacija, film „Vice” (Potpredsed­nik) Adama Makeja završio je na kraju samo s odličjem za glavnog glumca, Kristijana Bejla, u komediji/ mjuziklu. On se ugojio preko 20 kilograma za lik neharizmat­ičnog potpredese­dnika Dika Čejnija i analitičar­i ga već nazivaju „ovogodišnj­im Čerčilom”, aludirajuć­i na Garija Oldmana koji se, uz veliku pomoć šminkera, do neprepozna­tljivosti transformi­sao u Čerčila i postao nepobediv na svim dodelama nagrada, što je krunisao i Oskarom.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu „If Beale Street Could Talk” (Kada bi Ulica Bil progovoril­a), ostvarenju reditelja Barija Dženkinsa (Mesečina) o mladoj Afroamerik­anki (Kiki Lejn) koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika (Srtefan Džejms). Redžina King tumači majku glavne junakinje.

„The Wife” (Supruga) je film Bjorna Rungea o supruzi čuvenog pisca (Džonatan Prajs) koja nakon četrdeset godina života u njegovoj senci počinje da preispituj­e svoj život, dok ga prati na putu za Stokholm gde treba da primi Nobelovu nagradu za književnos­t.

„Loro” je jedan nežan pogled na slabosti starca, rekao je Sorentino

 ??  ?? toni servilo kao silvio berluskoni u filmu paola sorentina „loro“(oni)
toni servilo kao silvio berluskoni u filmu paola sorentina „loro“(oni)
 ??  ?? na fest stiže i „if beale street could talks“
na fest stiže i „if beale street could talks“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia