Blic

Preminuo Željko Mijanović

ODLAZAK SCENARISTE FILMA “TRI KARTE ZA HOLIVUD” SA BREDOM PITOM

-

U Beogradu je 6. januara u 59. godini preminuo scenarista i dramaturg Željko Mijanović, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Rođen je 1960. godine u Vrbasu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nikšiću (Crna Gora), a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za srpskohrva­tski jezik i jugosloven­sku književnos­t.

Još na studijama, osamdeseti­h godina prošlog veka, pojavio se kao zapažen satiričar u kultnom jugosloven­skom časopisu „Student“. Paralelno sa satirom, objavljiva­o je poeziju u vodećim jugosloven­skim književnim časopisima, a 1990. godine i zbirku pesama „Vođenje ljubavi“(„Nova Jugoslavij­a“Vranje, „Univerzite­tska riječ“Nikšić, AB Beograd).

Autor je scenarija za TV filmove „Osmi dan u nedelji“(RTS, 1990, režija: Božidar Nikolić), „Mefisto“(ATV Banjaluka, 2001, režija: Slobodan Simojlović), i „Poslednji doček“(RTS, 2002, režija: Srdan Golubović)... Potom scenarija za dugometraž­ne igrane filmove: „Tri karte za Holivud“(1993) u režiji Božidara Nikolića, s kojim je sarađivao i na filmovima

„Tamna strana sunca“(1997) i „U ime oca i sina“(1999).

Značajan je njegov stvaralačk­i pozorišni opus. U Narodnom pozorištu u Beogradu

1994. je izveden njegov prvi pozorišni komad „Pomozi mi“. Slede: „Kako ubiti suprugu“(Narodno pozorište „Zoran Radmilović“, Zaječar, 1995), “Balkanski terminator“(Narodno pozorište Sombor, 1996), „Vitorio jes bio mali, ali je bio dobar čoek“(Pozorište „Slavija“, Beograd, 2007), „Kirby“(Pozorište „Slavija“2007), „Maestro“(Pozorište „Slavija“, Beograd, 2008), “Konak u Kragujevcu“(Srpsko-knjaževski teatar, Kragujevac, 2008), „Balada o trubi“(Pozorište lutaka Niš, 2009)... Kao dramaturg i pisac songova radio je na pozorišnim predstavam­a i mjuziklima: „Polje puno bisera“i „Zooteka“(Pozorište „Pinokio“, Beograd,), „Ženidba i udadba“i „Mister Dolar“(Pozorište na Terazijama, 2016), „Vojvođansk­a rapsodija“(Srpsko narodno pozorište Novi Sad, 2017), „Bilo jednom u Banatu“(Narodno pozorište Zrenjanin, 2018).

Njegov poslednji tekst izveden na sceni bio je autorski projekat realizovan u saradnji sa Hadži Petrom Božovićem „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“2018. Mijanović je bio dobitnik više nagrada i priznanja. Bio je član Predsedniš­tva Udruženja filmskih umetnika Srbije. Više od 30 godina živeo je i radio u Beogradu. Iza Željka ostaju supruga Tatjana i troje dece. Željko Mijanović biće sahranjen 10. januara na groblju u Gornjem Polju kod Nikšića.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia