Blic

Njujork i svet oprostili se od Tesle uz „Tamo daleko“

Najveći srpski naučnik Nikola Tesla preminuo je pre tačno 76 godina, a i dalje se o njegovim izumima mnogo više zna nego o životu i smrti, a kamoli o sahrani uz pesmu “Tamo daleko” na Medison aveniji koju je prenosio Radio Njujork.

-

Sistem naizmeničn­ih struja, obrtno magnetno polje, asinhroni i sinhroni motor i transforma­tor učinili su Teslu, zapravo, besmrtnim. To se znalo i mnogo pre 7. januara 1943, kada je čuveni srpski genije prestao da diše.

Tek posle dva dana otkrivena je njegova smrt jer je na vratima hotelske sobe ostavio znak „ne uznemirava­ti”. Obavešten je odmah Teslin nećak Sava Kosanović: „Na stolu je stajala jedna od mnogobrojn­ih metalnih kutija u kojima je držao svoje papire. Bila je otključana i otklopljen­a. U njoj su bila pisma jako bliskih ličnosti i neke slike koje su ga morale uzbuditi i potresti. I život mu se ugasio kao sveća“, stoji, između ostalog, u knjizi Branimira Jovanovića “Teslin čudesni svet”.

Teslino telo bilo je dva dana izloženo u poznatoj pogrebnoj sali na Medison aveniji, gde je održana komemoraci­ja 10. januara. Reke ljudi tiskale su se da odaju polednju počast velikom naučniku, a među njima su bili i državnici, javne ličnosti, prijatelji, poznanici... Ko nije mogao da prisustvuj­e Teslinoj sahrani, mogao je da sluša prenos na Radio Njujorku.

- Gradonačel­nik Njujorka Fjorelo la Gvardija pročitao je oproštajni govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac, a hrvatski violinista Zlatko Baloković i hor „Slovan” su svirali srpsku rodoljubiv­u pesmu „Tamo daleko“- kaže Milica Kesler, koja je sa Zoranom Jovanoviće­m Jusom pre šest godina bila autor izložbe povodom obeležavan­ja godišnjice Tesline smrti.

Opelo je održano u Katedrali Sv. Jovana Bogoslova, čija su zlatna vrata tada prvi put nakon 20 godina bila otvorena.

- Episkop Dionisije iz manastira Sveti Sava (poglavar SPC u SAD) bio je informisan o vremenu i mestu sahrane. Umesto da dođe lično i održi opelo, poslao je vrlo nereprezen­tativnog sveštenika, neobrijano­g i naizgled prljavog, koga je gospodin K. odmah otpustio. Pretpostav­lja se da je episkop odbio da učestvuje zbog činjenice da je Teslino telo trebalo da bude kremirano - navodi Šarlota Mužar, dugogodišn­ja sekretaric­a diplomate i publiciste Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice, u zvaničnom dokumentu koji je uputila Muzeju Nikole Tesle.

Staranje o Teslinoj imovini je, prema sudskoj odluci američkih vlasti iz januara 1943, pripalo Savi Kosanoviću, koji je pre odlaska za London isplatio sve račune za ležarine Teslinih stvari i čuvanje posmrtnog pepela. Kosanović je dok je bio u magacinu zatražio da vidi Teslinu zaostavšti­nu, a radnici su mu tada rekli da je „grupa momaka iz FBI došla noću i napravila mnogo snimaka Teslinih stvari“.

- Upakovana u 60 različitih paketa, zaostavšti­na Nikole Tesle je brodom „Srbija“uplovila u luku Rijeka septembra 1951. Potom je vozom preneta u Beograd i smeštena na Elektroteh­ničkom fakultetu, a potom juna 1952. preneta u Genčićevu vilu - kaže Milica Kesler.

 ??  ?? Teslino Telo bilo je dva dana izloženo u sali na medison aveniji
Teslino Telo bilo je dva dana izloženo u sali na medison aveniji
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia