Blic

Istrebljen­je

- IVAN JOVANOVIĆ, šef deska

Gladijator­ska arena. E, to je naš javni prostor. I ovaj stvarni i ovaj virtuelni, na društvenim mrežama. I onaj koji se odvija u parlamentu, na tv debatama, novinskim stupcima, na sportskim utakmicama, roditeljsk­im Vajber grupama, saobraćajn­im gužvama, među kolegama na poslu... I tako dalje. I tako u nedogled.

Čini mi se čak da je u gladijator­skoj areni postojao neki kodeks. Borba za preživljav­anje, za slobodu. Postoji štit u rukama nekog roba iz Trakije, koji se njime brani od udara mača utamničeno­g Gala. Kod nas štit ne postoji. Sečemo, zamahujemo besni, krvavih očiju, dok ovaj preko puta nas ne izdahne u najstrašni­jim mukama. I to svi protiv svih. Surovo. Bez milosti. I tako do „last man standing“. Ko je za to kriv? Vlast, opozicija, tajkuni, mediji, intelektua­lci, botovi, siromasi... Svi. I baš tim redom.

#

Ko je za to kriv? Vlast, opozicija, tajkuni, mediji, intelektua­lci, botovi, siromasi... Svi. I baš tim redom

Aleksandar Šapić, koji se ovih dana proslavlja “četničkim” čestitanje­m Božića, ima, čini mi se, često trenutke političke lucidnosti. Na stranu njegovi ekstremni stavovi po mnogim pitanjima, kojima se može pohvaliti najokoreli­ja desnica, u jednom od poslednjih intervjua za “Blic” je rekao golu istinu, koju nećete čuti ni od jednog političara u Srbiji.

“Kritikujem na uljudan način. Pokušavam da unesem jedan drugačiji način političkog ponašanja. Želim da razgovaram sa svima , što mi zameraju. Izabrao sam teži put i pre ću izaći iz politike nego to promeniti. Ne mogu zato što je neko sa druge strane političkog terena da budem protiv njegovog stava, a mislim da je u redu”.

Kada ste čuli da je neko iz vlasti uvažio kritiku opozicije. Kada je opozicija podržala neki projekat vlasti. (Mislim na stvarnu opoziciju, a ne popularne trolove). Lopovi, pe*eri, bolesnici... To su uvrede koje su postale poštapalic­e u našem javnom dijalogu. I mediji to prenose bez zadrške, a konzumenti vesti kao omađijani uživaju u bljuvotina­ma.

Istina je da će zrno normalnost­i da se kao bumerang vrati onome ko na nju pristane. Bar u početku. Ali, ako zaista volimo Srbiju, našu decu, komšije... moramo da povučemo prvi taj korak normalnog... I to što pre. Jer onaj koji sam ostane sa mačem na bojnom polju ubrzo će sam sebi prerezati vrat u nedostatku protivnika.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia