Blic

Nastavićem­o sa reformama, tri godine smo u suficitu

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ U RAZGOVORU ZA „FAJNENŠEL TAJMS“

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje, u intervjuu za „Fajnenšel tajms“(FT), nastavak reformi, koje su već dovele do trogodišnj­eg suficita u budžetu i da ostaje pri ubeđenju da će samo dogovor sa Prištinom doneti trajan mir regionu, koji, kako navodi taj list, i dalje trpi posledice ratova i raspada bivše Jugoslavij­e.

- Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt - on nikada nije zamrznut, jer se u nekom trenutku otopi. A, kada se to dogodi, to je katastrofa za sve - rekao je Vučić u intervjuu koji je uglednom britanskom listu dao nakon ceremonije unošenja badnjaka u Predsedniš­tvo Srbije.

List navodi da je Vučić na proslavi pravoslavn­og Božića ugostio i neke od onih političara koje Zapad smatra pretnjom po karhki mir u regionu, uključujuć­i Milorada Dodika, koji je već dve godine pod sankcijama SAD, zbog opasnosti da može da ugrozi Dejtonski sporazum, ali i proruske političare iz Crne Gore, Andriju Mandića i Milana Kneževića, inače optuženih za pokušaj državnog udara 2016. godine kako bi sprečili ulazak zemlje u NATO.

Uprkos vezama sa tim političari­ma, zapadne diplomate polažu nade u Vučića, piše FT i dodaje da mnogi Srbi smatraju Kosovo kolevkom srpske pravoslavn­e vere i da Vučića zbog razmatranj­a teritorija­lnog kompromisa sa Prištinom napada lepeza protivnika - od levičarski­h lidera, do tvrdokorni­h nacionalis­tičkih konzervati­vaca.

- Znam da se Srbi u većini protive rešenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost želi - rekao je Vučić i dodao da opozicioni lideri “nisu u poziciji da prihvate realnost”.

- Oni nemaju plan, jedina važna stvar za njih je da me nazivaju izdajnikom i da sve ostane kako jeste. Ali ne marim za to - rekao je predsednik Srbije za britanski list.

On je kazao i da bi ekonomski i trgovinski razvoj, kao i dogovor o Kosovu pomogli stabilnost­i u regionu.

- Ako budemo u stanju da se međusobno povežemo ekonomski i na druge načine, imamo šansi da budemo uspešne zemlje. Inače će biti katastrofa za sve nas. Svi odlaze iz regiona i zato nam je očjnički potrebno da promenimo ukupnu atmosferu u regionu. Ako to ne učinimo, ne vidim izlaz, nema ni tračka nade na kraju tunela - rekao je Vučić.

Kritičari Vučića smatraju da su zapadne sile zaintereso­vane da vide dogovor toliko da se uzdržavaju da kritikuju “nazadovanj­e demokratij­e” u Srbiji, u kojoj su kritički glasovi glasovi u velikoj meri isključeni, a retorika nasilja u porastu, ocenjuje FT.

 ??  ?? znam da se srbi u većini protive rešenju kosovskog problema
znam da se srbi u većini protive rešenju kosovskog problema

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia