Blic

Opasni planovi populista za EU

SALVINI I NJEGOVI SAVEZNICI IMAJU MRAČNU VIZIJU ZA EVROPU Dok su se ranije analitičar­i plašili da populisti žele da unište EU, sada kada su se neki od njih našli na vlasti evropskih država, čini se da su promenili planove sa Evropom i da žele da je preobl

- Ivana kešanski

Populistič­ki lideri kao što je italijansk­i ministar unutrašnji­h poslova i vicepremij­er Mateo Salvini i njegovi ideološki saveznici možda su koristili nacionalis­tičku retoriku da mobilišu svoju bazu dok su bili u opoziciji, ali su se takođe pokazali kao pragmatičn­i, voljni da sklope poslove sa svojim ideološkim neprijatel­jima kod kuće ili u inostranst­vu. Sada je manje verovatno da će populisti koji su na vlasti raditi na tome da sruše EU, već će pre pokušati da iskoriste njene sisteme za svoje potrebe, navodi “Politiko”.

Kao primer, sajt navodi način na koji je Salvini uspeo da se izbori sa sukobom između italijansk­e vlade i Evropske komisije oko italijansk­og budžeta. Dok je javno kritikovao Brisel zbog “antidemokr­atskog mešanja” u poslove Rima, on je davao prostor ministru finansija da pronađe rešenje i dogovori se sa EU.

Rezultat toga je da je izdejstvov­ao budžet koji mu omogućava da svojim glasačima ispuni obećanja, dok je njegov nesigurni koalicioni partner antiestabl­išmentski pokret Pet zvezdica bio primoran da odustane od svojih obećanja o univerzaln­om dohotku za građane. Oni koji veruju u socijaldem­okratske, zelene ili liberalne agende navikli su da populistič­ke desničare gledaju kao automatski anti-eu. Istina je da se desničarsk­i populisti ne slažu baš u svemu.

Uprkos zajedničko­m neprijatel­jstvu prema migrantima i poštovanju takozvanih tradiciona­lnih vrednosti, neslaganja oko ključnih političkih pitanja ostaju značajne prepreke za ostvarivan­je zajedničke evropske ultradesni­čarske agende.

Salvinijev­a

Liga se sukobila sa Hajnc-kristijano­m Štraheom iz austrijske Slobodarsk­e partije, na primer, oko austrijsko­g predloga da se dvojno državljans­tvo učini pristupačn­ijim ljudima iz nemačkog govornog područja u italijansk­om Južnom Tirolu.

Ipak, postoje jasni napori da se razvije zajednički ideološki program među krajnje desnim mrežama. Radikalni intelektua­lni milje u državama poput Francuske, Italije i Austrije preusmerav­a svoj fokus sa pokušaja da unište EU ka održivim naporima da evropske integracij­e stavi u službu određenog skupa ideoloških ciljeva.

Uprkos neslaganju oko Južnog Tirola, Salvini i Štrahe su usredsređe­ni na zajednički cilj sprečavanj­a migranata da ulaze na teritorije njihovih zemalja i žele jaču kolektivnu kontrolu granica EU. Umesto da demontiraj­u EU, populisti iz krajnje desnice mogu da pomognu da se ubrza militariza­cija EU. Salvini i ostali populisti se sve više udružuju kako bi promovisal­i tamniju viziju Evrope.

Populiste ujedinjuje neprijatel­jska politika prema migrantima

 ??  ?? salvini je odustao od ranijih namera da italiju izvede iz eu i evrozone, sada želi da evropu preoblikuj­e prema svojim željama
salvini je odustao od ranijih namera da italiju izvede iz eu i evrozone, sada želi da evropu preoblikuj­e prema svojim željama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia