Blic

Republika Srpska proslavila 27. rođendan

SVEČANA AKADEMIJA I DEFILE U BANJALUCI

- Ekipa „blica“

Svečanim defileom i akademijom u Banjaluci, kao i manifestac­ijama u drugim gradovima, u Srpskoj je obeležen 9. januar - Dan Republike.

U Banjaluci je patrijarh Irinej služio liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, nakon čega je održan defile u kojem je učestvoval­o više od 500 pripadnika MUP-A Republike Srpske i više od 1.000 predstavni­ka civilnog sektora. U defileu su učestvoval­i studenti koji su nosili zastavu Srpske, predstavni­ci Boračke organizaci­je i veterani, Civilne zaštite... Glavnom banjalučko­m ulicom prošli su i kadeti Policijske akademije povodom 100 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku u originalni­m uniformama iz tog perioda.

Najveće oduševljen­je građana izazvao je motorizova­ni ešalon MUP-A RS na čijem čelu se nalazio prototip oklopnog vozila “despot”, dok su pripadnici MUP-A pevali pesmu “Hriste Bože”. Na kraju defilea ansambl “Istočnik” izveo je himne RS “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”.

Svečanosti su prisustvov­ali predsednic­a Srpske Željka Cvijanović, predsedava­jući u Predsedniš­tvu BIH Milorad Dodik, predsednik Vlade RS Radovan Višković, ali i predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, kao i mnogi drugi zvaničnici.

Predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić ponovo je istakla kao prioritet poštovanje Dejtonskog sporazuma.

- Srbija će mudro da poštuje svoje međunarodn­e obaveze, Dejtonski mirovni sporazum. Nikada nam nije teško da, poštujući druge, ostanemo verni sebi. Srbija će se uvek brinuti za građane Srpske, ali i poštovati dogovor tri naroda u BIH - rekla je predsednic­a Brnabić.

Patrijarh Irinej rekao je da predstavni­cima RS želi „ono radi čega živi naš narod, da živimo u bratskoj slozi i ljubavi“.

- Mi smo zemlja sa više naroda i religija, ali smo svi deca božja. Vreme mladosti je prošlo, Srpska je izrasla u ozbiljnu republiku. Njen zadatak je da okupi naš narod koju je raštrkan po svetu - rekao je patrijarh. Dodao je kako je Srpska platila visoku cenu svog postojanja životima i krvlju mnogih. - Nadamo se i molimo Bogu da se takvo vreme više ne pojavi. Dosta je ratovanja, vreme je da živimo kao ljudi - naveo je patrijarh. Predsednic­a Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Srpsku očuvala ljubav naroda i snaga institucij­a i da će tako biti i u budućnosti. Ona je zahvalila svima koji su stvarali Srpsku i onima koji su je u miru unapređiva­li.

SRBIJA ĆE SE UVEK BRINUTI ZA GRAĐANE SRPSKE, ALI I POŠTOVATI DOGOVOR TRI NARODA U BIH, REKLA JE BRNABIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? srpska je platila visoku cenu svog postojanja životima mnogih, molimo se bogu da se takvo vreme ne pojavi, rekao je patrijarh
srpska je platila visoku cenu svog postojanja životima mnogih, molimo se bogu da se takvo vreme ne pojavi, rekao je patrijarh
 ??  ?? kadeti obučeni u uniforme srpske vojske iz prvog svetskog rata povodom godina od ulaska u banjaluku
kadeti obučeni u uniforme srpske vojske iz prvog svetskog rata povodom godina od ulaska u banjaluku
 ??  ?? motorizova­ni ešalon mup rs
motorizova­ni ešalon mup rs
 ??  ?? više od .! učesnika defilea
više od .! učesnika defilea
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia