Blic

Beograd zagađen, u Valjevu katastrofa

-

Vazduh u šest gradova u Srbiji juče je bio zagađeniji nego u višemilion­skoj kineskoj metropoli Pekingu, podaci su aplikacije “Airvisual”, koja prati zagađenost na svetskom nivou. Gledajući svetske metropole, Beograd je na 10, a Peking na 14. mestu.

Još gori su podaci kada se pogleda cela Srbija, a među ubedljivo najzagađen­ijm gradovima na svetu je Valjevo! Indeks kvaliteta vazduha u tom gradu iznosi čak 382, i na skali od šest nivoa, odnosno boja, ovaj grad je u poslednjoj, najgoroj! Poređenja radi, u Pekingu je ovaj broj juče bio između 156 i 160, što znači da je Valjevo juče bilo više nego duplo zagađenije od kineske prestonice.

Iza Valjeva u Srbiji su Kosjerić (indeks 183), Beočin (180), Beograd, opština Stari grad (166), Smederevo i Pančevo, kod Vatrogasno­g doma (po 156), Novi Beograd (153) i Niš (151).

Kategorija “opasno”, kojoj pripada Valjevo, podrazumev­a indeks kvaliteta vazduha od 300 do 500, i uz njega se izdaje i zdravstven­o upozorenje da svako može doživeti ozbiljnije zdravstven­e probleme. Građanima se preporučuj­e da izbegavaju sve napore na otvorenom.

Kategoriji veoma nezdravih mesta (200 do 300) ne pripada nijedan grad u Srbiji, a trenutne vrednosti koje nose Niš, Kosjerić, Beograd, Smederevo, Pančevo i Beočin spadaju u nezdrave (od 150 do 200). To podrazumev­a da “svako može početi da oseća zdravstven­e tegobe, a članovi osetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstven­e posledice“.

382 je indeks zagađenost­i vazduha u Valjevu

 ??  ?? naša prestonica 10. najzagađen­iji glavni grad na svetu
naša prestonica 10. najzagađen­iji glavni grad na svetu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia