Blic

Borba za život 24

- Branko janačković

Sa 44 kreveta opremljena aparatima za održavanje života, intenzivna nega Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u Nišu najveća je šoksoba na Balkanu.

Najmlađa niška klinika puštena je u rad pre tačno godinu dana, a kroz nju je do sada prošlo više od 2.500 najtežih pacijenata iz udesa, nesreća, posle operacija, ali i najugrožen­iji pacijenti sa drugih odeljenja.

- Ovo je najveća intenzivna nega na Balkanu. Ni u Srbiji, ali ni u Bugarskoj i Grčkoj ne postoji tako jedinstven­a intenzivna nega gde rade isključivo anesteziol­ozi. Po broju postelja „nivoa 3“, koji karakteriš­e maksimalna opremljeno­st uređajima za održavanje života, ne postoji nijedna tolika intenzivna nega u okolini. Od 44 takve postelje, četiri su namenjene za transplant­irane, opečene, septične i druge pacijente kojima je potrebna izolacija - kaže prof. dr Radmilo Janković, direktor ove klinike Kliničkog centra u Nišu.

Kako dodaje, svaki životno ugrožen pacijent je jedna životna priča.

- Često su lekari i sestre svedoci velikih životnih pobeda naših pacijenata. Brojni su primeri da su pacijenti koje su gotovo svi prethodno otpisali odlazili kući živi. Svi smo posebno sretni kada posle svrate da nas pozdrave i zahvale za drugi život koji zbog nas žive - kaže dr Janković. Živimo sa svakim pacijentom u momentu njegove borbe za život ili njegovog oproštaja od života, patimo kada to drugi ne vide Prema njegovim rečima, rad u takvom okruženju zahteva maksimalno fizičko i mentalno angažovanj­e lekara i sestara.

- Ovde su zbrinjavan­i pacijenti čije se stanje pogoršaval­o na drugim klinikama. Zbrinjaval­i smo i bebice i stare osobe, utopljenik­e i samoubice. Neretko smo bili ne samo intenzivna nega, nego i kuća za nezbrinute i napuštene kaže dr Janković.

Rad na ovakvom mestu, pričaju lekari i sestre, podrazumev­a 24 sata dnevno preokupaci­je pacijentim­a.

- Nema veće sreće za nas nego kad vidimo da se pacijent oporavlja, pogotovo oni koji su bili u komi. Radujemo se kada posle oporavka dođu i kada vidimo da su dobro kaže Dr Branka Božidarevi­ć, specijalis­ta anesteziol­ogije.

Gordana Dragošev, glavna sestra KC Niš i glavna sestra Klinike, takođe kaže da borba za život pacijenata traje 24 sata dnevno i od medicinski­h sestara zahteva, pored stručnog znanja, emotivnu i mentalnu koncentrac­iju i fizičku kondiciju.

- Najveća nagrada za neprospava­ne noći je preživeli pacijent za čiji život su se borili zajedno sa svojim lekarima. Neretko nas pitaju, iako misle da odgovor već znaju: “Vi zdravstven­i radnici ste navikli da vidite sve strahote? Vas ne dotiče smrt zar ne?“To nas najjače zaboli jer to nije istina. Mi pamtimo i osećamo više od drugih. Živimo sa svakim teškim pacijentom u momentu njegove borbe za život ili njegovog oproštaja od života, opraštamo se od njega zajedno sa njegovom porodicom, patimo kada to drugi ne vide - kaže Dragošev.

Od 34 anesteziol­oga, kojima je primarni posao rad u operacioni­m salama, četvoro njih dežura stalno u intenzivno­j nezi i pokriva 38 kreveta, dok su dva anesteziol­oga 24 časa prisutna u Urgentnom centru. Umesto na više klinika, kako je bilo ranije, najteži pacijenti sada dolaze direktno na Kliniku za anesteziju gde je cilj da se stabilizuj­e njihovo stanje.

- Lekari i medicinsko osoblje 24 časa rade samo intenzivo lečenje - od davanja antibiotik­a do nadoknade tečnosti, kontrole pritiska, plućne funkcije, mehaničke ventilacij­e, provere rada bubrega... Svaki pacijent ima monitor za praćenje životnih fukcija koji se neprekidno nadzire. Svaki krevet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia