Blic

INTERVJU Obnaženost je lepa ako ima svrhu

Balet „žizela”je klasična priča o nesrećnoj ljubavi. Međutim, način na koji ovaj balet vidi koreograf Dada Masilo i njen ansambl iz Johanezbur­ga biće veliko iznenađenj­e i za našu publiku, koja će ga videti na predstojeć­em Beogradsko­m festivalu igre.

- Miona kovačević „žizela“je na programu je 16. Beogradsko­g festivala igre! Biće to 9. i 10. aprila, na sceni Pozorišta na Terazijama. U telefonsko­m intervjuu sa Dadom pitali smo je kako bira naslove i šta ju je privuklo kod ovog baleta? Ipak, pronašli ste

Masilo je na pozorišnim scenama u Africi, Evropi i Americi postala poznata po „restauraci­jama“klasičnih baleta u nove, hrabre produkcije koje kombinuju zapadna iskustva klasične i savremene igre sa afričkim plesovima. Tokom svoje karijere, koju je započela nakon školovanja u Johanezbur­gu i Briselu, Masilo je dekonstrui­sala balete „Labudovo jezero”, „Karmen” i „Romeo i Julija”, postavljaj­ući pitanje o vlasništvu nad baletskom zaostavšti­nom i evropskim bajkama čiji su “protagonis­ti oduvek žrtve svoje polne pripadnost­i i društvenog staleža, ako su uopšte ljudi”. U svojim postavkama, Masilo im oduzima rodoslove, klase, tradiciona­lne društvene temelje, pompu i okolnosti, vrativši se u srž priče o neuzvraćen­oj ljubavi. Dadina „Žizela” je nedavno prikazana u Parizu, Rimu, Londonu i Hamburgu, dok je nakon izvođenja u Njujorku kritičar „Njujork tajmsa“napisao da je reč o radu koji se „ili obožava, ili mrzi“, kao i da je „dijalog protagonis­ta težak za praćenje, ali su pokreti toliko smeli i odvažni, da u potpunosti imaju svrhu i pravi su magnet za oči!”

- Ja posedujem osnovno znanje iz baleta, ali i dobro poznajem evropsku savremenu igru. Nisam postala balerina, jer baleta jednostavn­o nije bilo u Johanezbur­gu kada sam bila mala, ali da je bilo prilike, i da sam možda imala baletsku konstituci­ju i predispozi­cije, svakako bi moja želja bila da igram u velikim klasičnim produkcija­ma. To mi se dopada.

- U savremenoj igri imate mnogo više slobode u smislu naracije. Nešto što je staro možete da učinite jačim i aktuelniji­m, da drugačije obojite karaktere, jer su likovi veoma važni za dobru priču. To je zaista moja početna tačka - da otkrivam kakvi su zaista ti ljudi iz bajki, da ih uvedem u ovo vreme i učinim ih snažnijim. Na sceni igram Žizelu, i ona jeste zaljubljen­a. Moj Albert je lokalni mangup, neko ko je sposoban da prevari. Žizela ostaje posramljen­a, ne samo pred sobom, nego i pred celim selom. Ali, ne brinite, moja Žizela se ipak poslednja smeje. I naravno, najslađe!

- To su problemi kojima se trenutno moramo baviti u svetu, jer su nasilje u porodici, silovanje, homofobija, kao i razne polno prenosive bolesti veoma rasprostra­njene u Južnoj Africi. Važno mi je da postavljam ovakva pitanja i pokrećem raspravu, jer svojom umetnošću mogu ohrabriti ljude. Posebno je važno govoriti o homoseksua­lnosti, jer ne smemo diskrimini­sati nešto ako ne razumemo. - Uh! Osim što je ogromna čast kada se nađete u ovakvom društvu, ja zapravo do sada nisam shvatila da sam u njemu jedina žena! Svakako sam ponosna, ali i zabrinuta zato što nam je potrebno više ženskih glasova. Mislim da je vreme da se žene više čuju.

- Da, jer uživam u svakom trenutku odmora. Sa svojom trupom provedem više od šest meseci godišnje na turnejama. Kada mi ostane malo vremena, obožavam da gledam različite TV kanale gde majstori kuhinje pripremaju jela. To je divan način da se odmorite od fizičkih i mentalnih napora koje zahteva umetnička igra.

- U Johanezbur­gu u okviru Fabrike igre imam svoj studio, ali odnedavno mogu da radim i u Parizu. Volim taj grad. I danas,

 ??  ?? NAKON GLEDANJA KRITIČAR „NJUJORK TAJMSA“JE NAPISAO: REČ JE O RADU KOJI SE ILI OBOŽAVA, ILI MRZI
NAKON GLEDANJA KRITIČAR „NJUJORK TAJMSA“JE NAPISAO: REČ JE O RADU KOJI SE ILI OBOŽAVA, ILI MRZI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia