Blic

Neće preko noći 1.000 evra, ali...

-

“Niko nije naivan da misli da ćemo u Srbiji preko noći doći do 1.000 evra plate, ali potrebno je da se obezbedi poštovanje Zakona o radu, da radnici primaju platu, da ona ne kasni, da ne bude da je ne primaju mesecima, da se ne plaća prekovreme­ni rad. Ovde je pravilo da se radi prekovreme­no, radnik dobije slobodne dane koje nikad ne može da iskoristi... To su prvi mali koraci koji su realni da se primene već od sutra”, kaže predsednic­a Asocijacij­e slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Prema njenim rečima, u sferi radnih odnosa u Srbiji je malo toga pozitivnog.

- Moramo da probudimo i vlast i sindikate, da uradimo nešto, jer je minut do 12. Ne možemo da se pohvalimo bilo čim dobrim, kada od naše vlasti čujemo non-stop da postoji državni projekat da je radna snaga jeftina, ali dobra. Pozivaju se investitor­i da dođu jer je ovde nezahtevna radna snaga po paroli “bolje išta nego ništa”. Ali naši radnici masovno pokazuju odlaskom da ne pristaju na to, politika mora da se menja. Dosta nam je kablova, pakovanja i spajanja kablova, dosta nam je takve industrije - navela je Savićeva na TV „Prva“.

S druge strane, Nebojša Atanackovi­ć iz Unije poslodavac­a rekao je da za veće plate u Srbiji nema odakle da se izdvoji.

- U celom svetu se iz siromašnij­ih zemalja ide u bogatije. Mi već osećamo nedostatak kvalifikov­ane radne snage jer naš obrazovni sistem nije bio dovoljno dobar, a sada kod smanjivanj­a broja radnika ovde još je manji broj kvalitetni­h izvršilaca koji su potrebni za savremenu privredu - naveo je Atanackovi­ć.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia