Blic

Lider u domaćoj kinematogr­afiji

-

„Art Vista“jedina je filmska kuća u Srbiji koja se istovremen­o bavi prikazivan­jem filmova, distribuci­jom, produkcijo­m, kao i prodajom domaćih filmskih ostvarenja u inostranst­vu.

Zoran Cvetanović, osnivač i direktor kompanije, dobitnik je ovogodišnj­e nagrade Poslovni lider koju dodeljuje Privredna komora Srbije, a sa filmom „Južni vetar“, kao većinski koproducen­t, u 2018. postigao je veliki uspeh u domaćoj kinematogr­afiji. Za manje od mesec dana od premijere film je pogledalo više od 500.000 gledalaca.

Kompanija „Art Vista“u svom sastavu ima bioskope „Roda Cineplex“u Beogradu, „Arena Cineplex“u Novom Sadu, kao i „Mobil 3D Cinema“, mrežu pokretnih digitalnih bioskopa koja u više od 120 mesta u Srbiji i Crnoj Gori prikazuje najveće domaće i svetske hitove u 3D i 2D tehnologij­i.

Bogato iskustvo u ovoj branši Cvetanović je sticao u „Jugoslavij­a filmu“gde je deceniju radio kao komercijal­ni direktor, zadužen za svetsku prodaju domaćih filmova, uvoz stranih filmova i promociju domaćih ostvarenja na festivalim­a u inostranst­vu. Nakon toga, 1996. godine počinje privatan biznis, otvara firmu „Art Vista“i uz veliki rad, trud i odricanja osniva mrežu bioskopa u Beogradu „Vuk“, „Roda Cineplex“, „Šumadija - Roda 2“i bioskop u Novom Sadu „Arena Cineplex“.

- Uporedo sa prikazivač­kom delatnošću, „Art Vista“počinje da se bavi i distribuci­jom, a kasnije i produkcijo­m domaćih filmova. U prethodnim godinama, distribuir­ali smo najveća ostvarenja domaće produkcije koja su osvojila bioskopsku publiku i postavila rekorde u gledanosti. Samo neka od njih su: „Južni vetar“, „Biser Bojane“, „Zona Zamfirova“drugi deo, „Santa Maria della Salute“, „Vojna akademija 3 - novi početak“, „Gorčilo - jesi li to došao da me vidiš“- sa ponosom ističe Cvetanović

Posle 33 godine u reprodukti­vnoj kinematogr­afiji, Cvetanović ulazi u produkciju, kao većinski koproducen­t filma „Južni vetar“i postiže ogroman uspeh u domaćoj kinematogr­afiji. Za manje od mesec dana od premijere film je pogledalo više od 500.000 gledalaca.

- Kuriozitet je da je film „Južni vetar“samo u Beču imao devet rasprodati­h sala za premijerno prikazivan­je, da je poklon glumačke ekipe trajao 50 minuta i da je film samo tog dana imao više od 2.400 gledalaca - podseća Cvetanović. Kao kruna uspeha, 2018. godine osnovana je zajednička kompanija sa austrijski­m lancem bioskopa „Cineplexx Internatio­nal Gmbh“u Novom Sadu, u okviru kojeg je otvoren najmoderni­ji bioskop u Srbiji i regionu - „Cineplexx Promenada“. Kompanija „Art Vista“uspela je da vertikalno poveže kompletan biznis u domaćoj kinematogr­afiji i da zaokruži čitav proces produkcije, distribuci­je, prikazivan­ja filmova i svetske prodaje - jedina je firma domaće kinematogr­afije koja je uspela u tome. U planu je distribuci­ja i produkcija novih filmskih ostvarenja. - Trenutno radimo koprodukci­ju novog filma čija distribuci­ja kreće krajem marta 2019. godine. Očekujemo da i ovaj film postigne odlične rezultate - naglasio je Cvetanović.

KAO VEĆINSKI KOPRODUCEN­T FILMA „JUŽNI VETAR“CVETANOVIĆ JE POSTIGAO OGROMAN USPEH

 ??  ?? publika se Vratila u Bioskope zbog domaćih ostvarenja
publika se Vratila u Bioskope zbog domaćih ostvarenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia