Blic

Bijonse Luvru donela 10 miliona posetilaca

- M. Kovačević

Najpopular­niji muzej na svetu, pariski Luvr, posetilo je 10 miliona ljudi prošle godine. Ovaj rekord muzej delimično pripisuje pop zvezdi Bijonse, koja je tamo snimila spot.

Poseta Luvru povećana je za 25 odsto u odnosu na prethodnu, 2017. godinu. Predsednik muzeja Žanlik Martines kaže da je za to najzaslužn­ija Bijonse, a onda i turistički oporavak Pariza nakon nekoliko teroristič­kih napada iz 2015. i 2016. koji su smanjili broj stranih poseta.

Bijonse i njen suprug, muzičar Džej Zi, snimili su u Luvru u junu spot “Apeshit”, a već sledećeg meseca muzej je uveo turu “Stopama Bijonse i Džej Zija” u koju je uvrstio 17 umetničkih dela viđenih u klipu, od „Mona Lize“, preko Nike sa Samotrake i Miloske Venere do “Portreta crne žene”.

Od kada je premijerno pušten 16. juna na Jutjubu, spot je imao 147 miliona pregleda.

Ovaj par je u ambiciozno napravljen­om videu, snimljenom za jednu noć u napuštenom muzeju, uz brojne igrače i koreografi­ju čuvenog Sidija Larbija Šarkauija, sebe predstavio kao autsajdere u jednoj elitnoj institucij­i (koju su osnovali belci i koja se sastoji mahom od belih umetnika), ali i naslednike; kao one koji su odstranjen­i iz njene priče, ali je sada poseduju zahvaljuju­ći talentu, ukusu i, naravno, novcu. Scene koje s ponosom naglašavaj­u rasnu različitos­t - žena koja češlja kosu crncu ispred „Mona Lize” - smenjuju se sa kadrovima u kojima Bijonse deluje da se oseća kao kod kuće, naročito tamo gde sedi ispred krilate Nike, boginje pobede.

“Ne mogu da verujem da smo dovde stigli”, peva ona, dok se smenjuju krupni kadrovi sporadični­h crnoputih figura iz zbirke francuskog i italijansk­og slikarstva, recimo “Svadba u Kani” od Veronezea. Tu se na trenutak vidi i “Portret crne žene” Mari-gijemin Benoe, naslikane između abolicije ropstva francuskih revolucion­ara 1974. i 1802, kada ga je Napoleon vratio na snagu.

Stranci čine tri četvrtine posetilaca Luvra. Prošle godine najviše je bilo Amerikanac­a (milion i po) i Kineza (skoro milion). Kineski Narodni muzej je drugi najposećen­iji na svetu, ispred Metropolit­ena u Njujorku.

 ??  ?? mona liza u Čudu: bijonse i džej zi tokom snimanja spota u luvru
mona liza u Čudu: bijonse i džej zi tokom snimanja spota u luvru
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia