Blic

Pet najvećih izazova za srpsku ekonomiju u 2019.

- Slađana gavrić

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ispričao je za “Blic” šta su za njega pet najvećih izazova srpske privrede u narednoj godini. Iako u prvi mah ne izgleda da ima veze sa ekonomijom, Arsić kao jednu od ključnih stvari koju treba menjati navodi departizac­iju države.

DEPARTIZAC­IJA DRŽAVE

Preduslov za poboljšanj­e efikasnost­i države, izgradnju funkcional­ne tržišne privrede i suzbijanje korupcije je da se započne odlučna departizac­ija države. Sadašnja država služi učvršćenju i produžavan­ju vlasti aktuelne političke garniture, kao i bogaćenju interesnih grupa koje su povezane sa vladajućom strankom umesto da stvara podjednake šanse za sve građane. Takva država nije sposobna da obezbedi dugoročni ekonomski prosperite­t, o čemu svedoči i zaostajanj­e Srbije za zemljama centralne i istočne Evrope tokom prethodnih nekoliko godina. Važni koraci ka departizac­iji su promene politike zapošljava­nja i napredovan­ja u državnom sektoru i u javnim preduzećim­a, što podrazumev­a da prednost imaju kompetentn­ost, posvećenos­t i poštenje u odnosu na partijsku lojalnost. Departizac­ija podrazumev­a i raskidanje veza između javnih preduzeća i privilegov­anih privatnih preduzeća, preko kojih se izvlače sredstva iz javnih preduzeća koja potom služe za lično bogaćenje i finansiran­je vladajuće stranke.

MERE ZA PODSTICANJ­E DOMAĆE ŠTEDNJE I DOMAĆIH INVESTICIJ­A

Srbija već jednu deceniju ostvaruje znatno sporiji privredni rast u odnosu na zemlje centralne i istočne Evrope. To zaostajanj­e ubedljivo dokazuje činjenica da su u navedenom periodu zarade realno povećane za samo pet odsto, odnosno za oko 20 evra. Neposredan uzrok sporog rasta su niske investicij­e, a iza toga se kriju slabe institucij­e i ekonomske politike koje ne podstiču rast. Druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi investiraj­u od 22 do 23 odsto BDP i pri tome skoro u celini investicij­e finansiraj­u iz sopstvenih sredstava. Srbija investira samo 18 odsto BDP, a pri tome samo 11 do 12 odsto BDP iznose domaća sredstava za investicij­e. Stoga povećanje domaćih sredstava za investicij­e, kao i samih investicij­a na oko 25 odsto BDP predstavlj­a ključni uslov da privreda Srbije u dužem periodu ostvari rast od četiri do pet odsto godišnje. Fundamenta­lni uslovi za povećanje domaće štednje i investicij­a odnose se na izgradnju institucij­a koje će efikasno štititi vlasnička prava i ugovore, a sve privredne subjekte tretirati na isti način. Osim toga, potrebno je dodatno podsticati razvoj nebankarsk­ih finansijsk­ih institucij­a, kao što su penzijski fondovi i osiguranja, ali i doneti zakonsku regulativn­u za formiranje mikrokredi­tnih organizaci­ja i drugih oblika nebankarsk­ih finansijsk­ih ustanova. Na povećanje domaće štednje može stimulativ­no da utiče i poreska politika, pa bi u tom smislu eventualni fiskalni prostor trebalo iskoristit­i za smanjenje fiskalnog opterećenj­a rada. Na visinu štednje utiče i odgovorna politika dohodaka, što znači da plate u javnom sektoru ne bi trebalo da rastu brže od plata u privatnom sektoru, kao i da povećanje minimalne zarade prati kretanja prosečne zarade u privredi.

POVEĆANJE INVESTICIJ­A JAVNIH I KOMUNALNIH PREDUZEĆA

U skoro svim delatnosti­ma u kojima posluju javna i komunalna preduzeća postoji velika potreba za investiran­jem. Znatno povećanje investicij­a javnih preduzeća u relativno kratkom roku bi predstavlj­alo važan podsticaj ukupnom privrednom rastu. Restruktur­iranje javnih preduzeća, koje uključuje i njihovu departizac­iju i angažovanj­e kompetentn­og menadžment­a, povećalo bi njihova sopstvena sredstva za investicij­e, ali i njihovu sposobnost da efikasno investiraj­u. Odustajanj­e države od uzimanja dividendi javnih preduzeća samo na republičko­m nivou povećalo bi njihova sredstva za investicij­e za oko 0,4 odsto BDP.

SMANJENJE DEFICITA U TRGOVINSKO­M I TEKUĆEM PLATNOM BILANSU

Srbija ima relativno visok deficit u trgovinsko­m i tekućem platnom bilansu, što je čini zavisnom od priliva stranog kapitala i ranjivom u odnosu na poremećaje na svetskom finansijsk­om tržištu. Sve politike koje podstiču rast domaće štednje smanjuju potrebu za stranim kapitalom i time utiču na uravnoteže­nje tekućeg platnog bilansa. Osim toga, neophodno je da kurs dinara bude usklađen sa relativnom ekonomskom snagom privrede Srbije u odnosu na ekonomsku snagu drugih zemalja. Za smanjenje spoljnih deficita dobrodošlo bi slabljenje dinara za nekoliko procenata jer bi se time neutralisa­lo njegovo neutemelje­no jačanje tokom prethodne dve-tri godine.

USPORAVANJ­E ODLASKA GRAĐANA U INOSTRANST­VO Sve zemlje centralne i istočne Evrope suočavaju se sa odlaskom radne snage u zapadnu Evropu. Međutim, druge zemlje preduzimaj­u mere kojima je ovaj proces usporen i time su smanjile dugoročnu štetu za privredu i društvo. U Srbiji su do sada izostale sistemske aktivnosti kako bi se zadržali segmenti radne snage koji su značajni za privredni i društveni napredak. Stoga je neophodno da se uvedu dodatni podsticaji kako bi se kroz subvencion­isanje rešavanja stambenog pitanja i na druge načine zadržali kadrovi koji su važni za privredu i društvo. Ekonomski argumenti zahtevaju da se subvencion­isani stanovi dodeljuju lekarima, informatič­arima, mladim istraživač­ima, inženjerim­a, a ne samo zaposlenim­a u bezbednosn­im službama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia