Blic

Šešelj protiv Rasima

- RANKO PIVLJANIN

Na police knjižara i u domove nestrpljiv­ih čitalaca stiglo je najnovije delo velikog srpskog pisca, političkog mislioca i aktiviste dr Vojislava Šešelja intrigantn­og naslova “Novopazars­ki kralj heroina Rasim Ljajić”. Naravno, opet ‘iljadu strana - ovaj književni pregalac ispod toga ne ume.

Smešno? Nije! Da Vojislav Šešelj pravi budalu samo od sebe to mu se i ne bi moglo zameriti - svako je vlastan da troši svoj život onako kako misli da treba, ali ova politička i socijalna štetočina svoje ingeniozne misli i njima saobrazne knjige izliva u javni prostor decenijama, zagađujući ga i trujući bez da iko ko bi bio vlastan da tome stane u kraj, mrdne prstom. Za njegova dela nikad i nisu bili nadležni književni kritičari već stručnjaci koji se bave psihopatol­ogijom ovdašnjeg političkog života, ali ponajpre pravosuđe jer su Šešeljevi književni uradci, pre svega, groteskna difamacija ljudi i optužnica protiv svakog na koga se ovaj “književnik” iz nekog razloga namerio.

#

Problem je što se Šešelj i “šešelji” ovde neguju i što im se daje prećutna podrška

Tako je i sa junakom njegove najnovije knjige koji je potpredsed­nik vlade i - što nije bez značaja - jedan od najpristoj­nijih i najumereni­jih političkih aktera koji se u dugoj političkoj karijeri sačuvao i teških reči i afera. I upravo takav iz nekog razloga je postao trn u oku političkog manipulato­ra koji je ovim teškim optužbama protiv Ljajića prvo mahao po Skupštini Srbije - gde inače sedi i nakon što je pre devet meseci u Hagu pravosnažn­o osuđen na deset godina zatvora - da bi ih sad ovekovečio u knjizi. Ovaj najnoviji Šešeljev izdavački poduhvat bi, da je pravne i odgovorne države, mogao da ima samo jedan epilog: ili da bude povod za optužnicu protiv Rasima Ljajića ili protiv autora zbog klevete i širenja lažnih vesti.

Međutim, nešto mi govori kako će i ovo ostati samo jedna od brojnih epizoda radikalsko­g makijaveli­ste čiji je politički, ali i spisateljs­ki kredo bio - sve ( mi) je dozvoljeno. On je najupečatl­jiviji i najtoksičn­iji izdanak ovdašnjeg političkog fukarluka koje je vršnjak novog višestrana­čja kada su - prvo na ulice, onda u medije, potom za skupštinsk­e govornice i na kraju u naše živote - na velika vrata pohrlili razni problemati­čni i jurodivi likovi željni promocije, slave, novca i privilegij­a. Šešelj traje, istovremen­o i kao produkt i kao kreator takvog političkog ambijenta, ali i kao živi i nedodirlji­vi dokaz kako ovo društvo i njegove vlasti nemaju nameru da takvim pojavama i takvom načinu vođenja politike stanu na put. Zapravo, Šešelj i “šešelji” se neguju, otvaraju im se medijska, ali i svaka druga vrata i daje prećutna podrška tako da ovaj promoter političke pokvarenos­ti nema nijednog razloga da brine.

Šešelj jeste opasni klovn srpske politike, ali da od Srbije nije napravljen cirkus ne bi ni bilo pozornice za njega. I umesto što mu se razapinje šator i motiviše publika, tačku na njegov slučaj jednostavn­o može da stavi dosledna primena zakona po nekoliko osnova. Ali, kako stvari stoje, pre će Rasim Ljajić overdozira­ti od heroina koji je lično prošvercov­ao nego što će neko Šešelju reći: e, sad je dosta!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia