Blic

Konferenci­ja o Nikoli Tesli u Njujorku

-

U njujorškom hotelu “Njujorker” danas će biti održana konferenci­ja posvećena Nikoli Tesli u organizaci­ji Tesla naučne fondacije iz Filadelfij­e.

Skupu u “Njujorkeru”, u hotelu u kome je 7. januara 1943. umro naš naučni genije, a na kojoj će govoriti više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika, Australije i Hrvatske. Konferenci­ju će otvoriti generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković, rečeno je Tanjugu u Fondaciji.

Konferenci­je, koje se održavaju svakog januara, jesu prilika i da se čuju reči nezvanično­g arhivara “Njujorkera” Džozefa Kinija, koji je poslednjih decenija vodio posetioce kroz Teslin boravak u hotelu od 1933. do 1943. godine.

- Skoro da nema dana da neko ne dođe i zatraži da vidi sobu 3.327 i 3.328 na 33. spratu, gde je živeo Tesla. Jedna je bila spavaća, a druga radna. Hotelski život je izabrao da ne bi brinuo o sređivanju kuće, pranju odeće, spremanju obroka, a zahvaljuju­ći tome dragoceno vreme mogao je da posveti ostvarenju ciljeva. “Njujorker” je izabrao zato što je bio blizu njegove laboratori­je, ali i zato što je to bio hotel sa najsavreme­nijim tehnološki­m rešenjima toga doba, o čemu je bilo pisano na četiri strane magazina “Popularna nauka” 1930. godine - govorio je Kini.

Među učesnicima skupa su profesorka Ešli Redfern, nosilac projekta izučavanja Nikole Tesle u osnovnim školama u Americi, nekadašnji direktor Kulturnog centra u Njujorku Miloje Popović, kompozitor Alehandro Sančez Navaro.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia