Blic

Francuzi nisu što su bili

RUKOMETAŠI VEČERAS (20.30) SA „TRIKOLORIM­A” U 2. KOLU SP Naš rival će igrati bez povređenog Nikole Karabatića, koji je ipak ostavio mogućnost da se vrati na teren do kraja takmičenja.

- Aleksandar pijevac

Činjenica da se nalaze u najtežoj grupi na Svetskom prvenstvu nije uticala na moral srpskih rukometaša koje večeras (20.30) u Berlinu očekuje Francuska. “Trikolori” žele da postanu prva reprezenta­cija koja je uspela tri puta zaredom da bude najbolja na planeti, ali će to morati da pokušaju bez najboljeg igrača Nikole Karabatića. On se nije oporavio od operacije stopala i propustiće prvo veliko takmičenje još od 2003. godine. Međutim, izostanak Karabatića ne znači da izabranike selektora Nenada Peruničića očekuje lakši zadatak jer je Francuska i dalje favorit broj jedan za zlato na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj.

- Francuska je i dalje jedna od najsnažnij­ih reprezenta­cija na planeti, bez obzira na sastav u kojem igra. Svetsko prvenstvo je specifično i iznenađenj­a se redovno dešavaju. Zato ne smemo da razmišljam­o samo o velikima, a da zapostavim­o Brazil i Koreju. Svesni smo da moramo da odigramo najbolji rukomet da bismo bili među tri reprezenta­cije u grupi koje će se plasirati u top 12 fazu. Verujemo da bi odbrana trebalo da bude naš najveći adut - rekao je jedan od šest debitanata među “orlovima”, levi bek Ivan Mošić.

Naši rukometaši su svesni da protiv Francuza mogu da osvoje bodove dovoljne za prolaz u drugu rundu, među 12 najboljih na svetu.

- Francuska, kao i Nemačka, na svakoj poziciji ima po dva podjednako kvalitetna igrača. Zato mogu da igraju svih 60 minuta u snažnom ritmu. Važno je i da mi pokažemo šta znamo, da se potrudimo da pružimo maksimum. U tom slučaju možemo da očekujemo pozitivan ishod dodao je Miljan Pušica.

Među francuskim rukometaši­ma vlada dobra atmosfera i za njih samo derbi sa domaćinom Nemačkom predstavlj­a pravo iskušenje u grupnoj fazi. Takođe, selektor Didije Dinar je ostavio mogućnost da se Karabatić vrati do kraja takmičenja. Po pravilu, selektori mogu da naprave do tri izmene za vreme takmičenja tako što će birati među 28 igrača koje su prijavili na adresu IHF pre početka takmičenja.

- Naš cilj se zna - medalja. Takođe, mislim da ne bi trebalo da ponavljam da samo preko Svetskog prvenstva možemo na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Konkurenci­ja je izuzetna, a izdvojio bih Nemačku, koja je sa nama u grupi, i Dansku. Međutim, svakom meču moramo da priđemo sa 100 odsto jer svi žele da se plasiraju na Olimpijske igre - iskren je Didije Dinar.

Svetsko prvenstvo u Danskoj i Nemačkoj se igra po novom sistemu, što znači da će se u drugu rundu plasirati po tri najbolje reprezenta­cije u grupi, a ne po četiri kako je bilo na prethodnim planetarni­m takmičenji­ma. U top 12 fazi biće formirane nove dve grupe sa po šest nacionalni­h timova. Bodovi će se prenositi, a posle još tri utakmice dve najbolje reprezenta­cije će se plasirati u polufinale.

 ??  ?? nemanja ilić i stefan vujić sa optimizmom očekuju večerašnji meč sa francuskom
nemanja ilić i stefan vujić sa optimizmom očekuju večerašnji meč sa francuskom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia