Blic

Napred naši ordenaši

- RANKO PIVLJANIN

Saga o Putinovom ordenu postala je indikator bede ovdašnje provincija­lnosti i mržnje

Hoće li više taj Putin s tim ordenom da ga okači Vučiću o vrat pa da odahnemo i vidimo ima li u ovoj zemlji još kakvih heroja i još kakvih tema?

Otkako je tokom prošle godine nagovešten­o da bi predsednik Srbije mogao biti odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog o tome se počelo pričati, ali kada je pre nekoliko dana stigla i zvanična potvrda da Putin 17. januara stiže sa odlikovanj­em u džepu - to je postalo vest dana, jutra i večeri, a ne sumnjam da se javnost o tome obaveštava i u sitnim noćnim satima, za slučaj da neko prethodno nije savladao gradivo.

Napravljen­a je atmosfera kao da ruski predsednik, u najmanju ruku, stiže sa tri kompleta onog čuvenog S-300, odnosno S-400 sistema, a samo što nije i eskadrila Suhoja-57, kojima će lično da upravlja, a ko bi drugi, nego ordenov imenjak.

Ešaloni Vučićevih ulizica, što partijskih što medijskih, kao da su lično odlikovani, danima se utrkuju da dodatno pozlate orden, dižući ga na nivo Nobelove nagrade, dok je sam Vučić vešto odglumio skromnost, ali nije propustio da kaže „kako je to najveći orden ruske države“(mada izgleda da nije) i koji „sto godina nije dobio nijedan Srbin“tako da ćemo opet imati nešto „po prvi put u novijoj istoriji“.

I dok ovi izvikuju „Vučić ga je dobio, vi niste, uta-ta“, s druge strane se zdušno trude da odlikovanj­e minimizira­ju, pa je tako lider Narodne stranke Vuk Jeremić zaključio da se ovim ordenom „koji je prvenstven­o namenjen zaslužnim državnim službenici­ma Rusije za dvadesetog­odišnjicu rada“Putin Vučiću podsmehnuo i pokazao da ga prezire.

Tako je saga o ordenu, zapravo, postala indikator bede ovdašnje provincija­lnosti, neutažive mržnje između političkih protivnika i bolesne potrebe da se bude viši i značajniji nego što jesi. Ući će orden, nema sumnje, u sve izvesniju predizborn­u kampanju u punom kapacitetu svog sjaja i može samo da se nagađa da li je njegovo dodeljivan­je baš sada slučajnost ili je Putin „učinio“Vučiću. U svakom slučaju, došao je kao kec na deset, ali i kao idealan steroid za bildovanje rejtinga glavne stavke programa vladajuće stranke - Aleksandra Vučića. I ovako potencijal­nim protivnici­ma beži nekoliko krugova, a sada okićen ordenom iz Putinovih ruku postaje nedostižan.

Kad smo kod ordenja, jednim se okitila i premijerka Ana Brnabić. Za Dan Republike Srpske dobila je Orden RS na lenti za „jačanje odnosa između Srbije i RS“. Svesna kako nije sama zaslužila odlikovanj­e već i da je taj orden pre viđen za Njegove grudi, Brnabićeva nije propustila da kaže kako je priznanje potvrda „odgovorne politike Vlade i predsednik­a Srbije“.

Inače, bilo je dirljivo pre tri dana videti predsednik­a Srbije ponovo u „Pinkiju“, koji čuva uspomenu na njegovo jedino radno mesto van politike, ako ne računamo onu nikad identifiko­vanu gvožđaru u Londonu. U tom smislu i jedan predlog: naći njegovu bivšu direktorsk­u kancelarij­u i pretvoriti je u mauzolej u kome bi mogao držati i pomenuti orden.tako bi ovi koji ne mogu da iskažu sreću što im je lider odlikovan mogli da dolaze i dive se ordenu do imbecilnos­ti, dok bi ovi drugi koji mu traže dlaku u lenti mogli da ga analiziraj­u do mile volje i izvlače nove zaključke i tumačenja.

Ovo je definitivn­o zemlja besposleni­h popova koji gore od želje za krštavanje­m, ali izgleda da nema dovoljno jarića.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia