Blic

Sluge dvaju gospodara,

- Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

Vi koji ćete sa hiljadu autobusa doći u Beograd na miting podrške vođi, koji je predstavlj­en kao miting podrške ruskosrpsk­om prijateljs­tvu, uživaćete u govorima Vučića i Putina. Na skupu koji organizuje nadaleko čuveni i svima poznati Centar za razvoj Beograda, koji kaže da nema zvaničnu podršku Vlade, ni vladajuće partije... Što je, nadasve, logično... i spontano. Vi samo ne oblačite zimske jakne, kako ne biste zauzimali 7 kvadrata po čoveku, kao ovi iz opozicije. Preporučuj­e se da jašete jedni druge, kako biste povećali gustinu skupa, na kome ste već, danima unapred, izbrojani kao kolona od nekoliko stotina hiljada vernih pristalica. A, za jahanje ste već izdresiran­i. Usred zlatnog doba, u kome se 25% stanovnika Srbije nalazi u riziku od siromaštva, a 40% ne može da podmiri mesečne obaveze. Dok nastavnici u školama ubeđuju decu da ne smeju da napuste izuzetno hladne učionice, šaljući im jezivu poruku da treba da ćute i trpe. A prvi konvertit Beograda vas ubeđuje da ne verujete svojim očima kad vidite snegom zatrpane ulice - nego njegovom saopštenju. Za to vreme uživate u slobodi štampe, koja je vrhunac dostigla prošle godine, kada su tri vođina tabloida na naslovnim stranama objavila više od 700 lažnih vesti - sa sve apokalipti­čnim najavama ratova, atentata i državnih udara, ne bi li vas strahom držao u pokornosti.

P. S. Vi ćete klicati srpskom i ruskom vođi i nećete pitati ko je ubio Olivera Ivanovića. To će dan ranije pitati opozicioni šetači. Jer, za razliku od vas oni se ne boje. I njih interesuje.

Ali, sad je dobio orden od Putina, pa se pohvalio: „Reč je o najvišem ordenu ruske države, koji poslednjih sto godina nije dobio nijedan Srbin“. I slagao je. Najviše rusko priznanje nije ovaj nego orden kojim je odlikovan kineski predsednik. A prećutao je i to da je ovaj orden pre dve godine dobio i Bogoljub Karić. O čemu je vođin tabloid tada izvestio: „Kariću je orden uručen u prepunoj sali dvorca Sojuzov, a u ime Putina uručio mu ga je predsednik udruženja Otadžbina Aleksandar Mihajlovič Volovik“. Dakle, neko je slagao - što u Srbiji više nije vest. A pošto je ovo doba ordenja, jedan je dobila i maketa srpske premijerke. Od predsednic­e Republike Srpske. Isti onaj koji su dobili Karadžić i Mladić. Što je od izuzetnog značaja za evropske integracij­e. Sa obrazložen­jem da joj se dodeljuje za „doprinos razvoju RS, koji je nemerljiv“. Mada je od toga jedino nemerljivi­ja glupost takve tvrdnje. Trenutno je neodlikova­na samo ministarka za sve sem saobraćaja, koja je zaokupljen­a porodičnim izletom u Ujedinjene nacije, mada se istakla izjavom: „Sa onima iz bivše vlasti, koji su upropastil­i Srbiju, nemamo šta da razgovaram­o“. I sada se svi pitaju kako onda oni uopšte komunicira­ju unutar Vlade i SNS-A, jer je tu najviše ogavnih konvertita iz prethodne vlasti, koji su upropastil­i Srbiju. I to sad dok svetski mediji pišu da u Srbiji jača mobilizaci­ja protiv autoritarn­e vlasti i da se svake subote okuplja sve veći broj ljudi. A njegova paranoja se širi, pa je optužio i neke iz njegove stranke i koalicione partnere da šuruju sa opozicijom. Uz suludu tvrdnju da opozicija „ima vreme na RTS-U kao što niko nije imao u prethodnom periodu... Prisutni su, ne znam, ponedeljko­m, utorkom, četvrtkom“. Za to vreme su mu demonstran­ti uputili pismo sa zahtevom da ih upozna sa njegovim planom za Kosovo. A on im je odgovorio da je „pismo toliko glupo“da nema reči. Jer, zašto bi on o tome obaveštava­o svoje građane, kad već izveštava savetnika Blera, Sorosovog sina i druge svoje nalogodavc­e. Zato vas pozdravlja­m vašim tradiciona­lnim pozdravom: Za dva vaša gospodara - klicaćete od državnih para.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia