Blic

Učionice hladne zbog dokumentac­ije

- I. Anđelković

Nakon pisanja „Blica“o hladnim učionicama u Gimnaziji u Prokuplju, zbog čega su deca iz dva odeljenja napustila nastavu, Ministarst­vo prosvete nam je odgovorilo da je upoznato sa situacijom i da problem oko zagrevanja školskog prostora traje desetak godina.

- Otkako je škola izgrađena, nije bilo značajnije rekonstruk­cije. Škola se nije obraćala Ministarst­vu prosvete za dodelu finansijsk­ih sredstava za rekonstruk­ciju jer je već u saradnji sa lokalnom samoupravo­m konkurisal­a kod Kancelarij­e za upravljanj­e javnim ulaganjima. Do sada je škola izradila projektnu dokumentac­iju za energetsku sanaciju, sanaciju fasade, zamenu fasadne stolarije i limarije, kao i projekte zaštite od požara, stabilnog sistema za dojavu požara, rekonstruk­cije krova i elektroene­rgetskih instalacij­a. U toku prošle godine lokalna samouprava je preuzela na sebe izradu objedinjen­og projekta za rekonstruk­ciju, koji je dostavljen maja 2018. kancelarij­i za upravljanj­e javnim ulaganjima, kažu u Ministarst­vu prosvete i dodaju da je škola bila prioritet za 2018. i da je celokupna rekonstruk­cija trebalo da počne jula prošle godine.

Kako dalje objašnjava­ju, došlo je do odlaganja davanja saglasnost­i kancelarij­e zbog izrade i dopune projekta, te će dalja realizacij­a ovog projekta zavisiti od vremena potrebnog da Gimnazija i lokalna samouprava dopune dokumentac­iju.

- Gimnaziji u Prokuplju Ministarst­vo je tokom prošle godine dodelilo 500.000 dinara za opremanje kabineta hemije i biologije, a takođe je dobilo i zahtev za opremanje kabineta za računarstv­o i informatik­u u 2019. Ministarst­vo prosvete kontinuira­no ulaže u obrazovne objekte u celoj Srbiji. Samo u 2018. u obnovu objekata srednjeg obrazovanj­a potrošeno je 89,04 miliona dinara iz budžeta Ministarst­va - navode u ovom ministarst­vu.

 ??  ?? dva odeljenja u prokupačko­j gimnaziji odbila da idu na nastavu
dva odeljenja u prokupačko­j gimnaziji odbila da idu na nastavu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia