Blic

Sirotinjsk­a hrana postala luksuz

KILOGRAM PASULJA SKUPLJI OD PILEĆEG MESA

- Biljana Vučković

Cena pasulja u zavisnosti od vrste je 250 do 500 dinara, za šolet prodavci traže 500 do 800, što je dvostruko više u odnosu na ranije godine kada „sirotinjsk­a hrana“nije bila skuplja od 200 dinara.

Cena ovog povrća prestigla je cenu živinskog mesa, a kako su mnogi marketi u toku novogodišn­jih praznika prodavali svinjsko mesa za 200 do 300 dinara, pasulj se popeo visoko na lestvici luksuznih namirnica.

Najtraženi­ji, sitan beli pasulj, na akciji se prodaje za 189 dinara u jednom od poznatih marketa, dok preprodavc­i i proizvođač­i na pijacama drže cenu od 300 i više dinara i poručuju da trgovine prodaju preostali uvozni, koji treba kuvati dugo, a takav ne može da se meri sa srpskim domaćim pasuljem.

- Nabavljam pasulj iz Sonte i cene nisam menjao više od godinu dana. Sitan beli je na pijaci od 250 do 320, šolet je 400 do 500 dinara. To je u proseku realna cena. Kupuju ljudi manje količine, a kupuju i uvozni pa nam se ponovo vraćaju kada shvate da im treba pet dana da ga omekšaju. Uglavnom je to uvoz iz Argentine. Ne kažem da je loša roba, ali je u odnosu na domaći lošija - kaže prodavac na subotičkoj pijaci.

Većina prodavaca pakuje pasulj u količini od pola kilograma, a cena takvog pakovanja je 160 dinara.

- Cene od Beograda i južnije su čak i veće. Istina, bio je pasulj pre i manje od 200 dinara, ali onaj uvozni. Naš domaći se drži i nema mu premca. Preprodaje­m ga, ali da imam mogućnosti, sadio bih ga. Cena je takva jer je to vrlo ukusno i hranljivo povrće i sve više ga domaćice koriste - kaže prodavac.

Lajoš Rihter je proizvođač više kultura i prodavac na Mlečnoj pijaci u Subotici. Više od 40 godina ima tezgu i kaže da je situacija teška za sve povrtare, a cenu pasulja nije menjao. Tetovac prodaje za 350 dinara, beli sitan, biser, za 300 dinara.

- Svuda prodaju uvozni iz Argentine ili Kine, ali ja prodajem samo onaj koji sam sam proizveo. Malo nas je koji proizvodim­o. Dve ili tri godine nisam imao ni za seme, nije rodio. Ove godine sam imao oko 150 kilograma bisera i

100 kilograma tetovca kaže Rihter.

Tetovac se sadi među kukuruzom, a biser posebno. Posla i ulaganja oko pasulja ima kao i oko ostalih vrsta povrća i žitarica. Tvrdi mnogo više nego što zaradi.

- Sadašnje cene, i jabuka i kukuruza, pa tako i pasulja, nisu dovoljne. Zato je toliko poljoprivr­ednika i povrtara otišlo iz zemlje. Izdali su ili prodali zemlju i traktore i napustili domove. Ovde nisu mogli da prežive od uzgoja povrća. Naša proizvodnj­a je upropašćen­a i nikoga ne treba da čude cene. Ni mi ni kupci nismo zadovoljni kaže Lajoš Rihter.

Za uvozni pasulj kaže da nikada neće biti konkurenci­ja domaćem. Uverio se da pojedini prodavci za uvozni tvrde da je domaći, ali iskusne domaćice uspevaju da prevare samo jednom.

Pasulj sadi u proleće, a može još i u junu, posle žita i ječma ako vreme dozvoli. Plod ubire za dva do tri meseca.

- Cena mesa je drastično pala. Prase sam dao za 200 dinara po kilogramu. Uložio sam 20.000 dinara u njega, a prodao sam ga za 12.000. Tako je i sa svim ostalim. Za pasulj je ipak presudno vreme, da li je kišni ili sušni period. Kiša nam za sve treba - zaključuje Rihter.

SITAN BELI KOŠTA NA PIJACAMA U VOJVODINI OD 250 DO 320 DINARA, A ŠOLET JE OD 400 DO 500

 ??  ?? u zavisnosti od Vrste, pasulj košta i do !! dinara
u zavisnosti od Vrste, pasulj košta i do !! dinara
 ??  ?? cena je takva jer je pasulj ukusan i hranjiv i domaćice ga sve Više spremaju, kaže prodavac
cena je takva jer je pasulj ukusan i hranjiv i domaćice ga sve Više spremaju, kaže prodavac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia