Blic

Vlasnika dobija 27 banja u Srbiji

- S. Gavrić

i sokobanja na spisku za privatizac­iju

Prodajom Kuršumlijs­ke banje preduzeću “Planinka” kreće privatizac­ija srpskih banja koju nadležni najavljuju još od 2017. godine.

Pored Kuršumlijs­ke, koja je bila prva na spisku za privatizac­iju, novog vlasnika dobiće i Specijalna bolnica Bujanovac, Banja Koviljača, Niška Banja, Sokobanja, Ribarska Banja, “Merkur” u Vrnjačkoj Banji, “Gejzir” u Sijarinsko­j Banji, Institut za lečenje i rehabilita­ciju u Niškoj Banji, “Termal” u Vrdniku i mnoge druge. Kako saznajemo, na spisku za prodaju je ukupno 27 lečilišta u Srbiji.

Iako je prodaja oglašena polovinom 2018, ukupna vrednost nije poznata. Kako su naveli u Ministarst­vu turizma, u ovoj godini će početi da se radi nova procena, kako bi se za svaku od 27 banja našao najbolji model za ulaganje.

- Cilj nam je da privučemo različite investicij­e. To planiramo da uradimo kroz strateško partnerstv­o, klasičnu prodaju ili grinfild investicij­e. Otvoreni smo za sve vidove privatizac­ije jer je banjski turizam nešto na čemu Srbija treba da gradi i povećava svoj turistički kapacitet - kaže naš sagovornik dobro upućen u proces privatizac­ije.

Kada je u pitanju vrednost banja koje su na prodaju, dobar primer pogrešne procene, a samim tim i neuspešne prodaje je upravo Kuršumlijs­ka banja koja je na poslednjem javnom pozivu procenjena na čak 2,4 miliona evra.

- Poziv za prodaju Kuršumlijs­ke banje završio se neuspešno, jer se za tu cenu za ruinu koja postoji niko nije javio. Banje se neće prodavati u bescenje, ali ni precenjena vrednost ne dovodi investitor­e - kaže ministar Rasim Ljajić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia